Po pisatelju Ernestu Hemingwayju si je latvijski poslovnež Ainars Gulbis zaželel, da bi se imenoval drugi od njegovih petih otrok. Pri petih je Ernests Gulbis s staro mamo začel igrati tenis, postal eden najbolj atraktivnih igralcev z ATP lestvice in v 2. krogu letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije skoraj brez težav premagal našega Aljaža Bedeneta. Slavil je gladko s tri proti nič v nizih.

»Ernests Gulbis je zelo podoben Francozu Benoitu Paireu, ki sem ga premagal lani na Odprtem prvenstvu ZDA. Nikoli mu nič ni prav, motijo ga gledalci in pobiralci žogic, stalno prigovarja sodnikom. Danes je tako zmedel sodnico na stolu, da je pozabila na osnovna pravila vodenja dvoboja in se je povsem izgubila. Njegova negodovanja so moteča, kar pa ne zmanjšuje vrednosti zmage nad menoj. Odlično je igral svoj tipičen forehand, še bolje je serviral,« je nasprotnika opisal Ljubljančan.

Latvijec je serviral 13 asov, poprečna hitrost njegovega prvega udarca pa je bila skoraj 202 kilometra na uro. V tretjem nizu je Bedene zaprosil za zdravniško pomoč na igrišču: »Spet so me zgrabile bolečine v desnem kolku, kar se mi pogosto zgodi, kadar igram na hitrih in trdih podlagah. In v Melbournu so zame tla resnično neugodna. Sem pač rojen za igranje na pesku, ni mi tako težko igrati na trdi podlagi v New Yorku, ki ni tako hitra. Tla v Avstraliji, ki v soncu postanejo še bolj hitra, pa mi povzročajo težave. Vseeno sem z letošnjim nastopim zelo zadovoljen, čeprav me je po dvoboju že čakala doping kontrola. Spet.«

Bedene odpira svojo teniško akademijo

Ernests Gulbis, ki je Aljaža Bedeneta premagal z rezultatom 7:5, 6:3 in 6:2, je bil pred šestimi leti že na desetem mestu ATP lestvice. Potem se je dolgo boril s kronično poškodbo zapestja, lani pa se mu je stanje začelo izboljševati, zato je sklenil, da bo letošnji avstralski grand slam prelomnica v njegovi karieri. V glavni turnir se je prebil brez privilegijev in brez resnih težav skozi kvalifikacije. V prvem krogu je premagal 10. nosilca Kanadčana Félixa Auger-Aliassimo in bil trdno odločen, da mu Aljaž Bedene ne bo ovira. Slovenec je po porazu pošteno priznal, da je bil še preveč utrujen od dvoboja iz prvega kroga proti Avstralcu Jamesu Duckworthu, da bi se lahko resno zoperstavil odločnemu Latvijcu.

Iz Avstralije se Aljaž Bedene za nekaj časa vrača domov k ženi Kim, na sanacijo poškodbe in na treninge v Teniško akademijo Breskvar, kjer so nedavno obnovili igrišče s trdo podlago, prepotrebno za trening naših najboljših teniških igralcev in igralk. Pred ameriško turnejo v marcu se bo udeležil še dveh ali treh turnirjev v Evropi, izpustil pa južno-ameriško turnejo, saj se mu tam nikoli ni šlo preveč dobro, pa še kup poškodb je staknil tam.

Sicer pa je Aljaž Bedene podjeten fant, ki bo že letos poskrbel za življenje po športni upokojitvi. V Lukovici, 15 minut vožnje z avtom iz Ljubljane, so že zabrneli stroji in še pred poletjem bo postavljena Teniška akademija Bedene. Zanjo je že sedaj silno zanimanje tudi med teniškimi nadobudneži iz tujine.

Organizatorjem nagaja dež

Organizatorjem je sicer že četrti dan vnovič nekaj preglavic povzročal dež, iz ozračja je spral tudi ogromno prahu, ki ga je bilo treba odstraniti z igrišč. Dvoboje so na zunanjih igriščih posledično prestavili za nekaj ur. Zaradi zamika sporeda pa sta na petek prestavljena tudi dvoboja dvojic s slovensko udeležbo.

Danes bo v večernem delu sporeda dejavna le Katarina Srebotnik, ki se bo z Avstralko Monique Adamczak pomerila s špansko navezo Gergina Garcia-Perez/Sara Sorribes Tormo. Dalila Jakupović bo v petek skupaj z Raluca-Ioano Olaru skušala presenetiti favorizirano madžarsko-francosko dvojico Timea Babos/Kristina Mladenović, medtem ko Andrejo Klepač v navezi s Čehinjo Lucie Hradecko čaka obračun proti Japonkama Nao Hibino in Makoto Ninomiya.