Sreda je bila dan, prelomen za slavo in ponos slovenskega tenisa in športa nasploh. Na isti dan sta v verjetno najbolj slavni teniški areni, ki nosi ime po legendarnem Rodu Laverju, on je v svoji karieri osvojil neponovljivih 200 teniških turnirjev, od tega enajst grand slamov, igrali na WTA lestvici najvišje uvrščeni slovenski teniški igralki, Polona Hercog in Tamara Zidanšek. Mariborčanka proti trenutno prvi igralki sveta Avstralki Ashleigh Barty, Konjičanka pa proti živi teniški legendi, ki bi lahko v Melbournu osvojila že svoj 24. grand slam, Sereni Williams.

Prihod Hercogove na igrišče je pospremila glasba skupine Boney M., Zidanškovo pa Tina Turner s slavno pesmijo Simply the Best. Obe Slovenki sta v svojem dvoboju osvojil po pet iger, obe sta v prvem nizu zajemali sapo ob vznemirljivosti dogodka, treme igranja v takem avditoriju in s takšnimi nasprotnicami. Obe sta se v drugem nizu sprostili in pokazali svoj najboljši tenis, s čimer sta si prislužili naklonjenost številnih gledalcev, pri katerih sta pustili odličen vtis. Nepozabno vzdušje, ki ga znajo v tako veliki dvorani pripraviti samo Avstralci, bo za vedno ostal v njunem spominu.

Hercogovo zmotili veliki zasloni

»Nenadoma se mi je v drugem nizu pokazala priložnost, da ga dobim. Čeprav fizično zaradi težav s hrbtom, ki me pestijo zadnje tedne, nisem povsem na vrhu, se mi je odprlo,« je svoj preporod v drugem nizu opisala Polona Hercog, ki je imela nekaj težav z ekrani v areni: »Sodnico sem opozorila, da me motijo velikanski zasloni nad igriščem, na katerih se tudi med igro vrti enaka slika kot po televiziji. Žal na odločitev organizatorjev, da jih postavijo in na njih predvajajo sliko v živo, nisem mogla vplivati.«

Drugače pa je prepričana, da če bi se ji posrečile nekatere točke in bi se dvoboj z Bartyjevo podaljšal v tretji niz, bi se njena igra lahko še bolj razvila. »Vseeno sem zadovoljna. Naredila sem več kot sem sanjala pred turnirjem, ko so se pojavile bolečine v hrbtu. Zdaj se vračam domov, da saniram poškodbo in preverim, ali je fizioterapevt iz Nemčije, ki naj bi se nama z Željkom pridružil pri popotovanjih po turnirjih, prava okrepitev,« je Hercogova strnila svoje nastope v Melbournu.

Sijajno prisrčna borka Tamara Zidanšek si je po neustrašni igri proti Sereni Williams, v kateri so nakopičene desetletne izkušnje s stotinami nasprotnic, z dobro predstavo že na samem začetku dvoboja pridobila simpatije gledalcev v areni. Ob prvi odigrani točki je zahtevala preverbo s sokoljim očesom (challenge) in izgubila, nakar je naredila še svojo prvo dvojno napako. Vseeno se je pobrala in v prvem nizu osvojila dve igri , ki sta bili dovolj velik motiv za nadaljevanje. V drugem nizu je Slovenka z odlično skrajšanimi žogicami Američanko kar nekajkrat uspela zavrteti kot marioneto, ko je bila na višku prevlade nad slavno tekmico, pa je igro prekinil dež. O nasprotnici, ki nikoli ni bila njena vzornica, bolj se je navduševala nad tenisom Justine Henin, je Zidanškova povedala: »Servis ima strašno hiter. Niti slučajno nisem uspela razbrati, kam bo poslala žogico. Presenetilo pa me je, da so njeni udarci večkrat bolj »spinani kot močni«. Vseeno verjame, da ji bo dober nastop okrepil samozavest in zaupanje v igro. Ne samo njej, ampak tudi njenemu trenerju Zoranu Kranjcu, ki je svoji varovanki čestital za predstavo in pogum, ki ga je pokazala.

Aljaž Bedene v Melbournu izpadel v dvojicah

Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene, ki je med posamezniki uspešno začel odprto prvenstvo Avstralije in po skoraj štirih urah igre ugnal domačina Jamesa Duckwortha, 94. s svetovne lestvice, je danes nastope v dvojicah končal že v prvem krogu.

Tridesetletnega Bedeneta, ki je zaigral v paru z Urugvajcem Arielom Beharjem, je v prvem krogu tekmovanja dvojic premagala argentinska naveza Federico Delbonis - Leonardo Mayer, ki je bila boljša s 6:3 in 6:2. Bedene se bo v drugem krogu OP Avstralije med posamezniki v četrtek pomeril z Latvijcem Ernestsom Gulbisom.