Pokljuka je tekmovanje za svetovni pokal prvič gostila decembra 1992. Od tedaj je bilo na planoti pod Triglavom enaindvajset tekmovalnih tednov elitnih tekem vključno s svetovnim prvenstvom. Skupaj nekaj več kot sto (natanko 112) posamičnih tekem in nekaj štafetnih preizkušenj. Začelo se je z zmago Francoza Baillyja in rojakinje Briandove. Najboljši domači dosežek leta 1992 je bilo 14. mesto Boštjana Lekana, kar je bil tedaj zelo lep dosežek, medtem ko biatlonke še niso imele mesta v reprezentanci. Skupaj je bilo v vseh teh letih šestnajst slovenskih uvrstitev med deseterico, torej na petnajstih odstotkih tekem. To je uspelo šesterici. Na zmagovalnem odru sta bila Tadeja Brankovič (marca 2007) in Jakov Fak, ki je decembra 2012 najprej začel z zmago in drugim mestom. Fak je ob zadnjem gostovanju svetovne elite decembra 2018 na dvajsetkilometrski preizkušnji dosegel četrto mesto.

Iz teh zgodovinskih podatkov je mogoče potegniti veliko vzporednic in iztočnic tudi za ta tekmovalni konec tedna. Glede na uspehe te zime bo zadovoljiv že vsak izid, boljši od Lekanovega, čeprav Jakov Fak kot petnajsti biatlonec zime želi več. »Zaradi domače publike in promocije biatlona. Vedno je izziv pred domačo publiko lepo nastopati. V podzavesti je treba zadovoljiti tudi apetite drugih, ne le svojih,« pravi Fak. Deseterica bo dosegljiva z odlično strelsko statistiko. Klemen Bauer ima deseterico na Pokljuki vpisano pred desetimi leti. »Vsi bi radi izkoristili energijo domačega prizorišča in pokazali mojstrstvo,« je motiviran 34-letni Ihanec, ki je na Pokljuki v zadnjem mesecu zmagal kar trikrat. Na državnem prvenstvu. Tudi biatlonke mlade generacije se bodo morale zelo potruditi, da bodo opažene. Sobotna tekma mešanih štafet bo zanje sploh velik izziv, da jih konkurenca ne izloči predčasno. Tu se bo pokazala tudi smotrnost nastopa Jakova Faka.

Pokljuka se je v vseh teh letih s pogleda tekmovalnega prizorišča zelo spremenila. Pa tudi biatlon, ki dobro lovi vse sodobne trende televizijske športne panoge. Zadnja sprememba je postavitev nove trase skozi del pokljuških gozdov, ki bo zagotovo ena glavnih tem po koncu starodobne dvajsetice. Slovenski tekmovalci prednosti domačega terena nimajo, saj so novejši del zasnežili šele v zadnjem obdobju. Višinske razlike v krogu bo več, zaradi zavite trase skoraj ni počitka, pridobivali bodo tudi boljši smučarji in boljši v smučini bodo bolj prišli do izraza. Razporeditev moči bo pomembna. Tistim, ki se bolj zanašajo na odlično streljanje, med njimi bo tudi četverica Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan, je v tolažbo, da bo smučina v teh vremenskih pogojih hitra. Razmere so stabilne, kar tudi servisni ekipi ne bi smelo delati veliko preglavic, kar je glede na težave v decembru zelo pomembno. Zagotovo je za tekmovalce pomembno tudi to, da je znova zraven kot vodja Anže Globevnik, čarovnik iz servisne kabine.

Se lahko tudi na Pokljuki nadaljuje francoski pohod? Martin Fourcade je zmagal na obeh posamičnih tekmah v Oberhofu in Ruhpoldingu. Skupaj z rojaki je sijajno izkoristil »porodniški dopust« Johannesa Thingnesa Boeja, ki je decembra zmagal zadnji dve tekmi. Norvežanka Tiril Eckhoff vodi med biatlonkami. Sploh so bili Norvežani doslej najuspešnejša reprezentanca z največ zmagami. Kdo bo torej prevzel pokljuški prestol? Organizatorji pričakujejo med 15.000 in 20.000 obiskovalcev. Ob zadnjem gostovanju na Pokljuki se je zbralo skupaj manj kot tretjina pričakovanih 30.000 gledalcev.