Če bi primerjali skoraj podobne dosežke Andreje Grašič Koblar, ki je kot prva slovenska biatlonka nastopila na domači tekmi svetovnega pokala na Pokljuki decembra 1993 (73. mesto), in naslednic Lee Einfalt in Polone Klemenčič na aktualni 15-kilometrski preizkušnji (76. in 87. mesto), lahko zapišemo, da se je slovenski ženski biatlon vrnil v pionirske čase.

Na strelišču nista prenesli pritiska svojih in reprezentančnih pričakovanj. Prehitro sta se zapodili v smučino in zgrešili skupaj kar 13 od 40 tarč, ob tem, da so bile najboljše statistično celo natančnejše kot Boe, Fourcade, Fak in moška druščina dan prej. Sicer med skromno tisočico navijačev ni bilo nikogar, ki bi pričakoval čudeže. Sanje zime so točke svetovnega pokala, bili sta že blizu, tokrat pa sta bili v zimski pokljuški idili zelo daleč stran od štirideseterice.

»Strelske forme s treningov mi še ne uspe prenesti na tekmo, potrebujem še kakšno leto več vadbe streljanja. Ne govorijo zaman, da štejejo izkušnje. Nisva izkoristili prednosti domačega terena. Upam, da ga bova vsaj prihodnje leto na svetovnem prvenstvu,« pravi Lea Einfalt, ki je v najboljši tekaški sezoni že pritekla do 11. mesta v tekaškem svetovnem pokalu. Nemka Dennis Herrmann je ob petih uvrstitvah na zmagovalni oder v tekih pri 31 letih s popolnim streljanjem dosegla prvo (biatlonsko) zmago.

Lea Einfalt in Polona Klemenčič bosta danes združili moči na tekmi mešanih štafet (ob 15. uri) s Klemnom Bauerjem in Jakovom Fakom. Mešana para (Urška Poje in Rok Tršan) začenjata ob 13.15. Fak bo jutri edini Slovenec na startu prestižne preizkušnje trideseterice.