Ponev je nižja, navadno okrogla posoda z ročajem za cvrenje in pečenje, je jasen SSKJ. Prav tam lahko preberemo tudi, da je ponev jed, pripravljena in postrežena v taki posodi. In prav to nas danes zanima. Pri nas je le redko v navadi, da bi jed za eno osebo pripravili v majhni litoželezni ponvi in jo pred jedca v isti posodi namesto krožnika tudi postavili na mizo, čeprav primerne jedi poznamo. Denimo jurčke z jajci, pražena jetrca s čebulo, tolminsko friko, razne primorske fritaje in podobno. Pri naših severnih sosedih pa je to povsem vsakdanji pojav, zlasti v hribovitem svetu. Kmečka ponev pravijo pečeni oziroma praženi jedi, ki je največkrat sestavljena iz krompirja, mesa, zelenjave in jajc, včasih z dodatkom gob ali sira; odvisno od trenutne razpoložljivosti sestavin. Jed, ki jo kleni hribovci včasih pospravijo že za zajtrk, najpogosteje pa za dopoldansko malico, je v vseh letnih časih v številnih okusnih različicah, tudi najsodobnejših, mogoče naročiti v vsaki spodobni gorski koči, še zlasti v smučarski sezoni. In to kot spodobno krepko polnovredno kosilo.