Kljub sumljivo podobnemu imenu in sestavinam čeburek ni v najbližjem sorodu z burekom. Je pa v daljnem in številnih podobnosti ne moreta skriti. V obeh primerih gre za jed, ki jo je mogoče kupiti v kiosku in na hitro pojesti na ulici. In v obeh primerih gre za precej slastno, največkrat z mesom polnjeno jed iz testa. Ampak tako burek kot čeburek lahko nadevamo z različnimi sestavinami – če poznamo sirov, jabolčni, piščančji, špinačni in pica burek, si lahko enake (in številne druge) okuse privoščimo tudi v čebureku. Izvorno tatarska jed zanimivega imena, po tatarsko çiberek, po turško pa çig börek, kar v osnovi pomeni »surov zavitek« (ker ga v nasprotju z burekom nadevamo s surovim mesom), je bila v Rusiji izredno priljubljena v sovjetskih časih, zlasti po letu 1989, ko je bilo dovoljeno prosto preseljevanje Krimskih Tatarov po vsej državi. Čebureki so postajali čedalje bolj priljubljeni in čeburečnije, kot Rusi pravijo kioskom oziroma prodajalnam čebureka, so rasle kot gobe po dežju, pred njimi pa so se vile neskončne vrste lačnih Rusov, ki so čakali na poceni, a okusen in nasiten prigrizek. Privoščite si ga tudi sami in prijatnogo apetita!