Alpsko smučanje je januarja na vrhuncu, po številnih klasikah pri moških prihajata najodmevnejši preizkušnji: Wengen in Kitzbühel. Prizorišči z najdaljšo tradicijo, največjim bliščem, denarnim skladom in številom gledalcev. Wengenska klasika – najstarejši, najdaljši in najhitrejši smuk na svetu – bo na sporedu jutri. Za njim bo v nedeljo slalom, pred njim danes za wengensko ogrevanje alpska kombinacija.

Za slovensko reprezentanco v hitrih disciplinah je slaba sezona, pred Wengnom pa so nastale spremembe. Iz reprezentance se je zaradi osebnih razlogov umaknil dolgoletni glavni trener Peter Pen. Mariborčana bo nadomestil Gregor Koštomaj, ki se je k hitri reprezentanci priključil v tej sezoni, potem ko se je ob koncu minule razšel z Ilko Štuhec. Prihod Koštomaja kot trenerske okrepitve v tej sezoni za zdaj ni prinesel nobenih boljših rezultatov. Naslednji trije hitri konci tedna v Švici, Avstriji in Nemčiji bodo Koštomaju ponudili novo, vidnejšo priložnost, kot jo je imel v senci Petra Pena.

Rezultatska žalost hitrih disciplin

Slovenska reprezentanca v hitrih disciplinah je imela lani v Wengnu najboljši konec tedna v sezoni. Zanj je poskrbel Martin Čater, ki je z osmim mestom dosegel svoj smukaški rezultat kariere. Dobro formo je Čater lani nakazal z dvanajstim mestom v alpski kombinaciji. V tej sezoni ni nobene rezultatske podlage, da bi slovenski alpski smučarji v Wengnu dosegli odmevnejši rezultat. Boštjan Kline tone vse nižje, Klemen Kosi blesti v napovedih, Martin Čater se ne znajde po poškodbi kolena, Miha Hrobat pa je za zdaj v globalnem pomenu povprečen smučar, ki je zgolj na vsaki deveti tekmi svetovnega pokala osvojil točke, a še nikdar smukaških.

Dominik Paris in Beat Feuz po napovedih bijeta boj za mali smukaški globus. Italijana in Švicarja po štirih preizkušnjah ločijo le štiri točke razlike, konkurenca zaostaja skoraj 150 točk. Predvsem Paris se spogleduje tudi z visoko uvrstitvijo v skupnem seštevku svetovnega pokala, a je trenutno razlika za Henrikom Kristoffersenom in Alexisom Pinturaultom iz tedna v teden višja, saj je januar predvsem slalomski mesec.

Štefan Hadalin bo skušal unovčiti dobro formo, ki jo je pokazal na zadnjih treh januarskih tekmah v Zagrebu, Madonni di Campiglio in Adelbodnu. Dosegal je uvrstitve od sedmega do 16. mesta, zaostanki za najhitrejšimi pa so bili majhni. »Ujel sem vlak, optimistično zrem naprej,« napoveduje Štefan Hadalin, ki je wengenski teren preizkusil na današnji preizkušnji alpske kombinacije. »Zadnja tekma v Bormiu je bila zame ena najtežjih v moji karieri. Razmere so bile na superveleslalomu brutalne celo za specialiste hitrih disciplin,« je priznal Hadalin. Žan Kranjec se na zadnjih dveh slalomih ni uvrstil med dobitnike točk. Adelbodenski veleslalomski zmagovalec bo skušal slalomski vtis popraviti na naslednjih treh januarskih preizkušnjah v Wengnu, Kitzbühelu in Schladmingu.

Meta Hrovat prvič v Sestrieru

Ženske bodo ta konec tedna tekmovale v Sestrieru, kjer je bila nazadnje tekma svetovnega pokala pred tremi sezonami. Tedaj v slovenski reprezentanci še ni bilo ta čas najboljše veleslalomistke Mete Hrovat, ki je v Italiji doslej nastopila le pred štirimi leti na tekmi evropskega pokala. Kranjskogorčanka po štirih veleslalomih v skupnem seštevku zaseda 15. mesto. Njena uvrstitev bi bila precej višja, če na uvodu v Söldnu tik pred ciljem ne bi storila napake. Veleslalom je disciplina, v kateri je Meta Hrovat najbolj konstantna, saj se je na zadnjih treh preizkušnjah v Killingtonu, Courchevelu in Lienzu vselej uvrstila med desetim in 15. mestom. Kot tudi vse druge slovenske reprezentantke. Tina Robnik je bila denimo v Söldnu enajsta, na naslednjih treh preizkušnjah pa je bila na repu trideseterice. Ana Bucik je naredila veleslalomski napredek, se na prvih treh veleslalomih sicer uvrstila v zadnjo tretjino dobitnic točk, na zadnjem v Lienzu pa se ni uvrstila med trideseterico. »Na slalomu v Flachauu sem v torek naredila korak naprej. Verjamem, da mi bo dal zagon za naslednje preizkušnje,« napoveduje Ana Bucik.

V nedeljo bo v Sestrieru paralelni veleslalom. Na prvi preizkušnji na izpadanje v tej sezoni v Sankt Moritzu sta se izkazali Meta Hrovat in Ana Bucik. Gorenjka se je uvrstila v polfinale in zasedla četrto mesto, Primorka v četrtfinale, kjer je bila s tremi porazi osma. »Paralelne preizkušnje so mi zelo všeč. So sicer nepredvidljive, a si obetam viden rezultat,« napoveduje Ana Bucik.