Prvo avstrijsko alpsko smučarsko zmago v novem koledarskem letu je dosegel Matthias Mayer. Avstrijski Korošec je presenetljivo dobil preizkušnjo v alpski kombinaciji v Wengnu. Olimpijski prvak v smuku in superveleslalomu je zmagal sploh prvič v alpski kombinaciji, sicer sedmič na tekmah svetovnega pokala. Mayer je bil daleč najhitrejši že po smuku, saj se mu ni nihče približal na manj kot pol sekunde. Avstrijec je izkoristil novo pravilo, saj se je na slalom pognal kot prvi, medtem ko bi se v minuli sezoni kot 30. Mayer je v slalomu, ki ga je postavil slovenski trener Rok Šalej, presenetljivo obdržal prednost pred tremi favoriti – Francozoma Alexisom Pinturaultom in Victorjem Muffat-Jeandetom ter Švicarjem Loicom Meillardom.

Čater vesel, a kritičen

V ožji krog favoritov je sodil tudi svetovni podprvak v alpski kombinaciji Štefan Hadalin, ki je dosegel 30. čas smuka. Vrhničanu se je kolcalo po starih pravilih, ko bi šel na start slaloma kot prvi. Ob takšnem scenariju je lani na svetovnem prvenstvu v Areju osvojil srebrno kolajno, tokrat pa je že v zgornjem delu napravil napako in odstopil. Slovenski junak dneva je bil Martin Čater. Najprej mu je uspel najboljši smuk sezone, dosegel je šesti čas. Dobro je smučal tudi v slalomu, kjer je z osmim časom obdržal šesto mesto. S tem je dokazal, da mu teren v Švici ustreza. Lani je bil namreč v Wengnu v smuku osmi, v alpski kombinaciji pa dvanajsti.

Kombinacijski smuk je bil slabih 50 sekund krajši od klasičnega, a je bil vseeno z več kot minuto in 40 sekundami zelo zahteven, saj so alpski smučarji dosegli hitrosti do 150 km/h. Najboljši čas je postavil Avstrijec Matthias Mayer, drugi in tretji čas sta presenetljivo dosegla Švicar Gilles Roulin (na koncu 15.) in Avstrijec Daniel Danklmaier (22.). Drugi trije slovenski specialisti za hitre discipline so razočarali. Miha Hrobat je namreč dosegel 27. čas, Klemen Kosi in Boštjan Kline pa sta na 32. in 34. mestu celo zaostala za Štefanom Hadalinom.

Martin Čater je po izenačenem najboljšem rezultatu v karieri dejal, da je imel tako v smuku kot slalomu rezerve, da pa je generalno gledano zadovoljen. »Wengen mi očitno leži, tu sem uspešen že nekaj let. Upam, da bodo jutri organizatorji lahko izvedli klasični smuk, ki mi še bolj ustreza,« si želi Martin Čater. »Pristop, smučanje in rezultat Martina so bili odlični. Na treningih si upamo več. Želim si, da bi to pokazali tudi na tekmi. Upam na pošteno tekmo, saj vremenska napoved zaradi snežnih padavin ni spodbudna,« je povedal trener Gregor Koštomaj.

Pravila so, kakršna so

»Novo pravilo mi je šlo na roko. Je pa res, da sem tako v smuku kot slalomu smučal odlično. Imel sem tudi nekaj sreče,« je priznal Matthias Mayer, ki je prvega favorita Alexisa Pinturaulta ugnal za sedem stotink. Prepričljivo najhitrejši na slalomu je bil Pinturault, manj kot sekundo za njim sta zaostala le Muffat-Jeandet in Meillard. »S tem, da sem bil favorit za zmago, se nisem obremenjeval. Pravilo so, kakršna so, svoje delo pa sem opravil zelo dobro. Zmago sem zapravil v smuku,« je povedal Alexis Pinturault. Francoz je na smuku dosegel 19. čas in še naprej bije bitko za skupno zmago svetovnega pokala z Norvežanom Henrikom Kristoffersenom. Z današnjimi 80 točkami je Pinturault v skupnem seštevku ugnal Norvežana za dve točki.

Jutri bo v Wengnu smuk (ob 12.30), v nedeljo pa slalom (prva proga ob 10.15, druga ob 13.15). Ženske se bodo jutri merile na veleslalomu v Sestrieru (prva proga ob 11. uri, druga ob 14.05), v nedeljo pa se bodo v italijanskih Alpah pomerile še v paralelnem veleslalomu (kvalifikacije ob 9.15, finale ob 11.45).