Nočni ženski slalomski spektakel v Flachauu je bil v nasprotju s številnimi leti v preteklosti in napovedmi v sedanjosti ob prevladi Petre Vlhove in Mikaele Shiffrin presenetljivo izenačen. Slovakinja je po Zagrebu z drugo zaporedno zmago ostala neporažena v letošnjem koledarskem letu, hkrati pa je pred 15.000 gledalci ubranila lansko zmago na najprestižnejšem ženskem slalomu sezone. Z izjemnim napadom na drugi progi in daleč najboljšim časom je presenetila in navdušila Anna Swenn - Larsson. Švedinja je s četrtega mesta najprej prehitela Avstrijko Katharino Liensberger, nato pa še Mikaelo Shiffrin, ki se je morala zadovoljiti s tretjim mestom. Desetinko prednosti je Petra Vlhova vendarle ubranila ter se veselila dvanajste zmage svetovnega pokala.

V zadnjih dneh je bilo v ženskem delu svetovnega pokala v alpskem smučanju veliko govora o napetih odnosih med taboroma Mikaele Shiffrin in Petre Vlhove. Američankino ekipo je zmotilo, da trener Slovakinje Livio Magoni skrivaj snema treninge prve zvezdnice. Pred tekmo v Flachauu so Italijana, ki je nekdaj uspešno sodeloval s Tino Maze, povabili pred mikrofon avstrijski novinarji in ga vprašali, kaj se v resnici dogaja. »Povsem razumljivo je, da na treningih spremljamo drug drugega. Nikoli ne štejem kamer, ki na naših treningih snemajo Petrino smučanje in ga pozneje analizirajo. Tudi mi spremljamo tekmice in v tem ne vidim ničesar spornega,« je odgovoril Livio Magoni, ki se je današnje zmage Petre Vlhove veselil kot majhen otrok. Vzgojil je namreč novo šampionko, ki navdušuje tako smučarski svet kot vso Slovaško, kjer njene uspehe izjemno cenijo. Da je Magoni trenerski velemojster, je dokazal v sezoni 2012/13, ko je Tina Maze v eni sezoni osvojila 2414 točk svetovnega pokala.

Od slovenskih alpskih smučark se je na avstrijskem Salzburškem med dobitnice točk uvrstila le Ana Bucik. Primorka je zasedla 18. mesto, kar je njena najboljša uvrstitev v tej sezoni. Potrdila je, da ji teren v Flachauu ustreza. Na prvi progi je s startno številko 38 dosegla 23. čas, prehitela pa je ni nobena višja številka. Na drugi je Ana Bucik smučala bolje ter s 13. časom izboljšala svojo uvrstitev. Dosežen rezultat je bil obliž na zadnja dva nastopa v Lienzu in Zagrebu, kjer se ni uvrstila na drugo progo, kot tudi ne na uvodu v Leviju, medtem ko je bila v Killingtonu 19.

Meta Hrovat se znova ni izkazala. Kranjskogorčanka je na prvi progi dosegla 24. čas, na drugi že v zgornjem delu naredila napako, v srednjem delu pa je odstopila. Maruša Ferk se je vnovič v tej sezoni pokazala v zelo slabi luči. Potem ko se za tekmo v Zagrebu ni uvrstila v slovensko reprezentanco, je tokrat dobila priložnost, saj je bila lani v Flachauu 14. Tokrat je bila počasna na vseh delih proge Hermanna Maierja in je zasedla 52. mesto s skoraj petimi sekundami zaostanka. Razočarala je tudi Klara Livk, ki ni prismučala niti do prvega vmesnega časa, tako da je bil slovenski rezultatski izkupiček znova slabši od pričakovanj. Tudi pogled na skupni slalomski seštevek svetovnega pokala ni obetajoč, saj za zdaj nobena Slovenka ne zaseda mest za uvrstitev na finale svetovnega pokala v Cortini d'Ampezzo.