Kot poudarja direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh, nacionalna potrditev prinaša več praktičnih priložnosti za mlade, ki se bodo preizkusili tudi na regijskih predizborih, tesnejši stik z lokalnim gospodarstvom in podpornim okoljem ter višji nagradni sklad.

Prvič štirje predizbori

Eden izmed regijskih partnerjev, Podjetniški inkubator Podbreznik iz Novega mesta, ki bo regijski predizbor koordiniral na območju jugovzhodne Slovenije, je že v lanskem letu na tem območju uspešno izvedel pilotni projekt. Anja Jakše je povedala, da je bila prednost lanskega regijskega predizbora v tem, da so mladi dobili več priložnosti v praksi. »Dodana vrednost je, da mladi že pred finalnim izborom dobijo priložnost, da nastopijo pred množico, predstavijo svojo idejo in spoznajo način predstavitve. Gre za celosten proces učenja in razvoja podjetniške ideje,« je dodala. Letos se predizbori, potekali bodo v februarju, tako širijo po celotni Sloveniji. SAŠA Inkubator ga bo organiziral za Koroško, Štajersko in Prekmurje, Tehnološki park Ljubljana za osrednjo Slovenijo in Gorenjsko, Primorski tehnološki park pa za primorsko regijo. Omogočata jih gospodarsko ministrstvo in javna agencija Spirit, organizatorji pa tako vzpostavljajo širšo mrežo sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami in podjetništvom.

V nagradnem skladu 30.000 evrov

Tudi nagradni sklad, ki ga zagotavlja Slovenski podjetniški sklad, letos prinaša novosti, bistvena je predvsem njegova višina. Direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh je povedala: »Letos je nagradni sklad precej višji. Z vstopom ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, javne agencije Spirit Slovenija in Slovenskega podjetniškega sklada v soorganizacijo projekta Popri se nagradni sklad povečuje s 5000 evrov na 30.000 evrov.« Kot je dodala, način podeljevanja denarnih nagrad zagotavlja, da bodo že prve tri uvrščene skupine na regijskih predizborih denarno nagrajene, s tem pa jim organizatorji omogočajo, da bodo lahko svoje poslovne modele pred nacionalno predstavitvijo še izboljšali.

Odskočna deska v svet

Na javni predstavitvi novosti letošnje izvedbe tekmovanja se je predstavilo tudi nekaj mladih podjetnikov iz prejšnjih let. Osnovnošolke, učenke OŠ Draga Bajca Vipava, so predstavile svojo pametno zibko Nina Nana, mešana ekipa fantov in deklet iz OŠ Dobravlje pa svojo podjetniško idejo Avaga drain cleaner, s katero so lani v kategoriji osnovnošolcev tudi zmagali. Predstavila se je še mešana ekipa študentov, ki je v času srednje šole svojo zgodbo o medeni kozmetiki prav tako začela na tekmovanju Popri, danes pa uspešno vodijo svoje podjetje. Rebeka Udvanc je povedala, da jim je tekmovanje dalo potrditev, da se njihove ideje upoštevajo in da zmorejo. Do letošnje izvedbe se je na tekmovanju Popri v reševanju problemov na podjeten način preizkusilo kar 3166 mladih od 12. do 29. leta, skupno pa so v poslovne načrte razdelali 1209 idej.