Pripadniki slovenske vojske so se iz Erbila odpravili popoldne. Najprej so šli na letališče v Ankari, od tam pa z vladnim letalom falcon do letališča Jožeta Pučnika, je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik slovenske vojske Marjan Sirk.

»Premik vojaške enote z območja operacije je zahteven postopek, zato več informacij med samim premikom slovenska vojska nikoli ni in tudi sedaj ni posredovala,« je pojasnil.

Slovenski vojaki so se iz Erbila umaknili, potem ko je Iran na bazo v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni, v sredo izvedel raketni napad. Sprva je bila predvidena evakuacija skupaj z nemškimi vojaki, ker so se varnostne razmere umirile, pa gre zdaj za relokacijo, je povedal Sirk. Nemški vojaki medtem ostajajo v Erbilu.

Premier Šarec: Slovenija ostaja na vseh misijah

Premier Marjan Šarec je po iranskem napadu na bazo v Iraku, v kateri so bili tudi slovenski vojaki, dejal, da Slovenija ostaja na vseh misijah. Kot je poudaril, so misije tisto, kar zvišuje ugled Slovenske vojske in Slovenije v svetu. »Če smo verodostojen partner, potem se moramo obnašati tako, da naši partnerji računajo na nas,« je poudaril.

Na vprašanje ob robu drevišnje razglasitve Delove osebnosti leta, ali je bila vlada enotna pri odločanju gleda umika pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, je Šarec odvrnil, da »tukaj ni bilo nobenega odločanja, zato ker ni bilo govora o umiku«.

Kot je dejal, gre za odločitev v pristojnosti ministrstva za obrambo, in ob tem poudaril, da ne gre za umik slovenskih vojakov, ampak za predčasno prekinitev kontigentna. Vojaki inštruktorji do rotacije 1. februarja v sedanji situaciji namreč ne bi imeli nobenih nalog in ministrstvo se je odločilo, da jih prepelje domov, s februarjem pa bo Slovenija v Irak poslala nov kontingent.

Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu v noči na sredo, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila napovedana evakuacija skupaj z njihovimi nemškimi kolegi, a je Nemčija nato zaradi umirjanja položaja v državi to odpovedala, je spomnil Šarec.

Obrambno ministrstvo pa se je nato po njegovih besedah odločilo, da ne bo nič narobe, če se rotacija slovenskih vojakov zgodi danes. Minister za obrambo Karl Erjavec je v sredo mnenje spreminjal predvsem glede na spreminjaje razmer na terenu, je danes ocenil Šarec.

Premier je bil nekoliko kritičen do po njegovi oceni »nekoliko preveč« vključevanja javnosti v sredino odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov. »Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev,« je dodal.

Ob tem je še izpostavil, da za vojsko to ni neka posebna situacija, saj so v preteklosti imeli že mnogo hujše situacije na drugih kriznih žariščih.

Šest slovenskih vojakov se je sicer medtem danes zvečer vrnilo Slovenijo.