Iranska vojska je danes okoli polnoči po srednjeevropskem času izstrelila rakete proti Iraku, na vojaški oporišči z ameriškimi in koalicijskimi vojaki Al Asad in v Erbilu. Izstrelili so 22 balističnih izstrelkov, ki so povzročili gmotno škodo, ranjenih ali mrtvih pa ni bilo.

Slovenska vojska se umika

V oporišču v Erbilu je bilo tudi vseh šest vojakov, ki jih je Slovenska vojska angažirala v Iraku. Kot zagotavlja obrambno ministrstvo, so vsi dobro. Med iranskim napadom so bili v zaklonišču v bazi. Zgodaj zjutraj so se prek videokonference že pogovarjali z vrhovnim poveljnikom Borutom Pahorjem, obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in načelnico generalštaba Alenko Ermenc.

Kmalu nato je ministrstvo za obrambo sporočilo, da so se odločili umakniti slovenske vojake iz Iraka. Danes popoldne naj bi bili že na poti proti domu. Pozneje je Erjavec razložil, da je umik le začasen.

Obsodbe napada z vsega sveta

Razmere pozorno spremljajo številne države. Danes so se vrstile obsodbe iranskega napada. Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala h končanju nasilja in zagotovila pomoč EU pri tem. Nemška vlada je zavrnila agresijo, kakršno je pokazal Iran, in pozvala k umiritvi razmer. K umiritvi je pozvala tudi Kitajska. Po njenem je rešitev dialog.

Iran je v odgovoru na te obsodbe zatrdil, da je napad izvedel v samoobrambi. »Ne želimo si eskalacije ali vojne, se bomo pa branili pred agresijo,« je sporočil iranski zunanji minister Džavad Zarif. Manj spravljiv je bil vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, ki pravi, da je Iran dal klofuto ZDA, ki jih je označil za sovražnico Irana.

Popoldne se je oglasil ameriški predsednik Donald Trump, ki se mu zdi, da se Iran že umika, zadeve se po njegovem mnenju umirjajo. Napovedal je tudi nove sankcije proti Iranu, »dokler ne spremeni svojega obnašanja«: opustiti mora jedrski program in nehati podpirati teroristične skupine. Iranu je sporočil, da so ZDA pripravljene skleniti mir s tistimi, ki ga želijo.

Preberite še: Zgodovina odnosov med ZDA in Iranom

Povrhu vsega še letalska nesreča

Le nekaj ur po vojaškem napadu na Američane se je v Iranu zgodila civilna nesreča: strmoglavilo je potniško letalo. V nesreči ukrajinskega letala, ki je strmoglavilo takoj po vzletu s teheranskega letališča, je umrlo vseh 177 ljudi na krovu. O vzrokih za nesrečo uradnih podatkov še ni. Za zdaj ni informacij, ki bi kazale na to, da bi bila ta nesreča povezana z današnjim iranskim vojaškim napadom ali da bi bil vzrok terorizem.

Iz Irana so poročali še o eni, naravni nesreči. Potres z magnitudo 4,5 je zjutraj po lokalnem času stresel območje manj kot 50 kilometrov od jedrske elektrarne v mestu Bušer ob Perzijskem zalivu. Potres naj ne bi povzročil škode na elektrarni ali drugih stavbah, poročajo pa o sedmih poškodovanih ljudeh.