Danes se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začela glavna obravnava v sojenju petim zdravnikom, ki naj bi med letoma 2007 in 2012 v zameno za nedovoljena darila uporabljali oziroma naročali material dobavitelja Emporio Medical, ter nekdanjemu komercialistu tega podjetja Darku Žafranu. Ta naj bi zdravnikom izročal gotovino, hkrati pa naj bi zdravniki dobivali tudi nakazila avstrijskega podjetja Newport Medical Handels, ki ga je tako kot Emporio Medical obvladovala družina Jurkovič.

Šlo naj bi za sistem, po katerem dobavitelj prek svojega podjetja v tujini kupuje medicinski material od proizvajalca, nato material dražje proda povezanemu podjetju v Sloveniji, ta pa naprej slovenskim javnim zdravstvenim zavodom. Razlika v ceni, ki naj bi ostala tujemu podjetju, naj bi se torej uporabila tudi za nedovoljena plačila zdravnikom, ki (so)odločajo o tem, kateri material uporablja bolnišnica oziroma koliko se ga porabi.

Zanimivi zagovori

V konkretnih primerih naj bi bila večina nedovoljenih daril dana v gotovini, zneske pa je tožilstvo ugotovilo iz dokumentacije Emporia Medical, kjer naj bi vodili evidenco, iz katere naj bi se dalo sklepati, koliko je dobil posamezni zdravnik. Ta denar naj bi po navodilu Urške Jurkovič oziroma Ane Jurkovič na svoje račune prejemal Darko Žafran in ga nato dvigoval ter izročal zdravnikom. Žafran, ki je tudi v tej prvi skupini obtoženih, je očitano zanikal. Spornih 117.000 evrov, ki naj bi jih v petih letih prejel od delodajalca, po njegovem zatrjevanju ni bilo namenjenih zdravnikom, ampak njemu, saj naj bi si z dobrim delom zaslužil tolikšen variabilni del plače.

Dejal je, da so očitki zoper njega lažni in da naj bi se tako družina Jurkovič maščevala nekdanjim zaposlenim v Emporiu Medical, ki so šli delat drugam in postali njegovi tekmeci. Tako kot odvetniki drugih obtoženih se je Žafran vprašal, zakaj tožilstvo ne preganja Ane in Urške Jurkovič, a tožilec Iztok Krumpak je že večkrat pojasnil, da je pregon zoper njiju opustil, saj sta odločilno pomagali pri ugotavljanju kaznivih dejanj.

Danes smo v sodni dvorani slišali tudi, da prejemanje podkupnine zanikata zdravnika Samo Karel Fokter in Robert Janez Cirman. Za nakazila, ki sta jih prejela, pa sta oba zatrdila, da so bila upravičena. Fokter, ki je bil takrat zaposlen v splošni bolnišnici Celje, je pojasnil, da mu je avstrijsko podjetje Newport Medical Handels plačalo za tri študije, a tožilstvo je prepričano, da je šlo za fiktivne storitve, zato mu očita tudi ponarejanje listin.

Plačilo za poročanje

Cirman pa je dejal, da sploh ni vedel, da od omenjenega avstrijskega podjetja dobiva denar. S tem naj bi se seznanil šele, ko je leta 2008 zaprl avstrijski transakcijski račun in prejel sedem tisoč evrov. Račun je odprl leto in pol prej na pobudo Darka Žafrana, ki mu je dejal, da mu bo tja nakazovali plačilo za poročanje o tem, kako se obnese material, ki ga bolnišnica Valdoltra naroča pri Emporiu Medical. Čeprav ni vedel, da mu plačujejo, niti ni imel ustrezne pogodbe, je Cirman, kot je dejal sam, Žafranu vseeno ustno poročal. Zato je denar obdržal, ni pa vedel, da mora plačati davek, je pojasnil.

Med peterico obtoženih zdravnikov je posebna zgodba nekdanji predstojnik Ortopedske klinike ljubljanskega kliničnega centra Vane Antolič. Ta je priznal, da je prosil Emporio Medical za donacije, vendar zanikal očitke, da so bile te pogoj za nakup materiala. Tožilstvo zanj ne trdi, da je pričakoval ali dobival plačila za osebno korist, saj je donacije prejemalo Društvo za razvoj ortopedije, ki je vse namenilo za izobraževanja zdravnikov ter za opremo in obnovo prostorov ortopedske klinike, tako ustvarjeno premoženje pa je nato preneslo na klinični center. »Počel sem, kar moramo početi vsi predstojniki klinik, saj država ne zagotovi dovolj denarja za vzdržnost javnega zdravstva,« je dejal.

Danes še nismo slišali zagovorov nekdanjega travmatologa v celjski bolnišnici Miodraga Vlaoviča, ki naj bi prejel 27.700 evrov, ter ortopeda v ljubljanskem kliničnem centru Roka Vengusta, ki naj bi dobil 32.400 evrov. Naštetih šest obtoženih pa je šele prva skupina v odmevni aferi domnevnega podkupovanja zdravnikov. Petim obtoženim bodo sodili v ločenih procesih.