Potem ko je konec novembra izbruhnila afera zaradi »dogovorov« o uspešno opravljenih tehničnih pregledih tovornjakov na Škofljici, je danes policija predstavila prve izsledke več mesecev trajajoče preiskave korupcije na področju opravljanja teoretičnega dela izpita za pridobitev vozniškega dovoljenja.

Dva osumljenca sta 76 kandidatom po plačilu od 200 do 4000 evrov podkupnine pomagala pri reševanju izpitnih pol. Kot zaposleni v Javni agenciji za varnost prometa (AVP) na področju informatike je 36-letnik namreč imel dostop do testov, v katere je njegov 28-letni pajdaš v imenu kandidatov vnašal pravilne rešitve. »Zaposleni nima več možnosti opravljati dosedanjih nalog, onemogočili smo mu vse dostope, trenutno je na bolniški,« je o statusu starejšega od osumljencev povedala Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice AVP. Ukrepi veljajo do konca postopka in ugotovitev kriminalistične preiskave.

Zaposleni omogočil dostop do testov

Ravno v AVP so konec januarja lani prvi opazili, da se pri opravljanju vozniških izpitov dogaja nekaj sumljivega. Še isti dan so obvestili policijo, skrbnika aplikacije (ministrstvo za infrastrukturo), lastnika strežnika (ministrstvo za javno upravo) in vzdrževalca aplikacije. Policisti in kriminalisti so tako po večmesečni preiskavi v torek na 81 lokacijah po vsej Sloveniji opravili hišne in osebne preiskave, tudi v AVP, v katerih so prišli do dodatnih informacij, je pojasnil Irfan Beganović, pomočnik komandirja PP Ljubljana Center. Osemindvajsetletni osumljenec je od junija 2018 do februarja lani dobil 76 kandidatov, ki so nameravali opravljati teoretični del vozniškega izpita. Povezal se je s 36-letnikom, zaposlenim na področju informatike v AVP. Ta je s pomočjo službenega dostopa s svojim uporabniškim imenom omogočil vzpostavitev povezave v omrežje, na tak način pa 28-letniku omogočil, da se je iz svoje elektronske naprave prijavil v teoretični del izpita in tako imel dostop do testov oziroma izpitnih pol. »Vanje je v njihovem imenu vnesel pravilne rešitve, da bi kandidati opravili teoretični del izpita,« je postopek njunega sodelovanja opisal Beganović. Poudaril je še, da je 28-letnik del prejete podkupnine kot nagrado posredoval zaposlenemu v AVP.

Resna grožnja v prometu

Oseminsedemdeset fizičnih oseb je osumljenih storitve 154 kaznivih dejanj dajanja in prejemanja podkupnine, policisti pa bodo na tožilstvo podali kazensko ovadbo. »Obenem bomo predlagali, da se za vsa sporno pridobljena vozniška dovoljenja predlaga njihova razveljavitev,« je pojasnil Beganović in dodal, da policija še naprej išče morebitne dodatne osumljence in kandidate, ki so sodelovali pri tej zadevi. V korupcijo ni vpletena nobena od avtošol. Ker predkazenski postopek še poteka, policija natančnejših informacij o tem ne daje, tako denimo ni znano, kako se osumljenca poznata med seboj, kako je 28-letnik pridobival kandidate… Za jemanje podkupnine je zagrožen zapor od enega do osem let in denarna kazen, za dajanje pa od enega do šest let zapora in denarna kazen.

»Do korupcije in možnosti zlorab pri opravljanju vozniških izpitov imamo tako kot do vseh drugih nepravilnosti na področju varnosti v prometu ničelno toleranco. Nedopustno je, da se je v preteklosti omogočalo dejanja, na osnovi katerih danes po naših cestah vozijo vozniki s kupljenimi vozniškimi dovoljenji ter neregistriranimi in neizpravnimi vozili, saj predstavljajo resno grožnjo v prometu,« je ogorčena Marinkova z AVP.