Odvetniški družbi Tilp je skupinsko tožbo zaupalo 219 institucionalnih vlagateljev iz Nemčije, drugih držav EU, Severne Amerike, Azije in Avstralije. Med njimi so banke, zavarovalnice in pokojninski skladi, skupno pa zahtevajo 896 milijonov evrov odškodnine, navaja dpa.

Na sodišču v nemškem Stuttgartu so prejem tožbe za dpa že potrdili.

Vlagatelji Daimlerju očitajo, da je zanemaril pravila, ki veljajo za borzne družbe. Z nameščanjem sporne programske opreme v motorje dizelskih vozil in s tem povezanimi tveganji in stroški ni seznanil kapitalskega trga ter s tem vlagateljem zamolčal pomembne okoliščine, so prepričani.

V Daimlerju s tožbo še niso seznanjeni. So pa zatrdili, da so obtožbe neosnovane in da se bodo proti njim branili z vsemi pravnimi sredstvi.

Podoben postopek sicer že teče proti Volkswagnu, ki je septembra 2015 priznal nameščanje sporne programske opreme v dizelske avtomobile in s tem sprožil afero dieselgate. V nasprotju s Volkswagnom Daimler zanika, da bi manipuliral z motorji z namenom dosegati okoljske standarde na testih, je pa vseeno pristal na plačilo 870 milijonov evrov kazni zaradi kršenja zakonodaje na področju dizelskih izpustov. Prav tako so mu oblasti naložile odpoklic več kot milijona vozil.