Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ki podeljuje zlate globuse, je na današnji podelitvi nagrad že takoj na začetku namignilo, da večer ne bo minil tako, kot smo si zamislili. Prvi kipec – za najboljšega igralca v komični seriji – je dobil Ramy Youssef za vlogo v Ramyju, česar ni pričakoval nihče. Tako je bilo tudi v marsikateri drugi kategoriji, pri čemer je bil končni vtis ta, da Hollywood Netflixu sporoča, da še vedno premalo spoštuje filme in da nagrad ne bo dobival, dokler popolnoma ne spremeni politike predvajanja svojih filmov v kinematografih.

Veliki poraženec: The Irishman

Netflix je od 34 nominacij dobil le dve nagradi. Laura Dern je prejela zlati globus za stransko vlogo v drami (Marriage Story), Olivia Colman pa za glavno vlogo v dramski seriji (The Crown), in to je bilo to. Nič za Dolemite Is My Name in Eddieja Murphyja, ki je igral v njem, nič za The Two Popes, nič za Noaha Baumbacha, ki je režiral Marriage Story, predvsem pa nič za Martina Scorseseja in njegovega Irishmana, ki so mu napovedovali vse mogoče nagrade. Te je namesto njega dobil Quentin Tarantino za Bilo je nekoč v Hollywoodu, dve, in to glavni (za režijo in film), pa sta ostali za Sama Mendesa in njegovo vojno dramo 1917. Ko gre za televizijo, je levji delež kipcev pobrala HBO, niti eden od njih pa ni bil namenjen Igri prestolov.

Nekaj pričakovanih in hkrati zasluženih nagrajencev se je znašlo v televizijskih kategorijah, kjer sta bili zmagovalni seriji Fleabag in Nasledstvo, HBO-jev Černobil je izmaknil kipec Netflixovi drami Unbeliavable, kot se je napovedovalo, pa sta zlati globus za igro v filmu dobili tudi Renee Zellweger (Judy) in Awkwafina (The Farawell), ki smo je sicer vajeni iz komedij, na primer aktualnega Jumanjija: Naslednja stopnja.

Zmerni Ricky Gervais in politični govori

A pojdimo raje k temu, zaradi česar so zlati globusi zanimivejši od oskarjev: k šalam voditelja, britanskega komika Rickyja Gervaisa, za katerega se vedno sprašujemo, koga bo užalil tokrat, in h govorom nagrajencev, ki so na odru radi politični. »Nikomur ni več mar za filme. Nihče ne hodi več v kino, nihče v resnici ne gleda več klasične televizije. Ta oddaja bi morala sporočiti samo: Odlično, Netflix, dobil si vse nagrade. Lahko noč. Ampak ne, moramo jo razvleči na tri ure,« je začel Gervais, ki ni zadel z napovedjo velike zmage Netflixa, niti ni izpolnil pričakovanj, kar zadeva šale, prav tako pa ni dosegel ničesar s svojim navodilom nagrajencem, naj se v svojih govorih izogibajo politiki, ker ne vedo »ničesar o resničnem svetu«.

Politike je bilo namreč veliko, zmagovalki na to temo pa igralki Patricia Arquette in Michelle Williams, ki se je v čustvenem govoru zavzela za pravico do splava. Svoje je na hitro povedal tudi britanski igralec Sacha Baron Cohen, ki je ob predstavitvi filma JoJo Rabbit lastnika Facebooka Marka Zuckerberga primerjal s Hitlerjem. »Junak naslednjega filma je naiven, zablojen otrok, ki širi nacistično propagando in ima samo enega namišljenega prijatelja. Njegovo ime je Mark Zuckerberg,« je namreč rekel in se kakor hitro popravil, da je zamešal film.

Najbolj je bistvo zadela Patricia Arquette, za katero je bila noč njene zmage tudi noč, na katero ljudje v prihodnosti ne bodo gledali s ponosom. »V zgodovinskih knjigah bomo videli državo na robu vojne, Združene države Amerike; predsednika, ki tvita grožnje z 52 bombardiranji, tudi kulturoloških znamenitosti; mlade, ki tvegajo svoje življenje, ko potujejo po svetu; ljudi, ki ne vedo, ali bodo bombe padle na glave njihovih otrok, in avstralsko celino v ognju,« je obsodila zadnja dejanja predsednika Donalda Trumpa, ki je naročil uboj iranskega poveljnika in na Bližnji vzhod poslal na tisoče novih vojakov, zraven pa zagrozil še z bombardiranji iranskih kulturoloških znamenitosti. Za konec je, da bi imeli boljši svet, pozvala ljudi, naj v letu 2020 glasujejo. S čimer seveda ni mislila za Trumpa.