Nominacije za najvišja priznanja britanske filmske industrije podobno kot zlati globusi dajejo vpogled v to, kaj lahko pričakujemo v tekmi za prestižne oskarje. V kar enajstih kategorijah je komisijo prepričala superherojska reinterpretacija Joker. V tem pogledu režijski izdelek Todda Phillipsa vodi pred Scorsesejevim Ircem in Tarantinovim Bilo je nekoč v Hollywoodu, ki sta zbrala 10 nominacij, še eno manj pa ima vojna drama 1917. Ta je sicer včeraj prejela zlata globusa za najboljšo dramo in režijo. Za glavno nagrado najboljšega filma poleg naštetih štirih kandidira še južnokorejski Parazit, ki ima priložnost tudi v kategoriji filmov, v katerih ne slišimo angleščine, kjer se bo udaril predvsem z odlično francosko dramo Portret mladenke v ognju.

Britanski časnik Guardian sicer znova poroča o pretirano belo obarvanih baftah, saj med 20 nominacijami za glavne in stranske igralske dosežke sploh ni temnopoltih kandidatov. Praznih rok so tako ostali recimo Cynthia Erivo, Jennifer Lopez, Eddie Murphy in Awkwafina. Za stransko žensko vlogo je bila po drugi strani kar dvakrat nominirana Margot Robbie, za filma Bilo je nekoč v Hollywoodu in One so bombe. V tej kategoriji so še Florence Pugh (Čas deklištva), Laura Dern (Zakonska zgodba) in Scarlett Johansson (Zajec Jojo), ki je nominirana tudi za glavno žensko vlogo, prepričala je z likom ločenke v Netflixovi Zakonski zgodbi. Tu so še Saoirse Ronan (Čas deklištva), Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (One so bombe) in Renée Zellweger (Judy).

Za nagrado za glavno moško vlogo pa se bodo po drugi strani poleg Joaquina Phoenixa verjetno zaman potegovali Leonardo DiCaprio (Bilo je nekoč v Hollywoodu), Adam Driver (Zakonska zgodba), Taron Egerton (Rocketman) in Jonathan Pryce (The Two Popes). Za najboljšo izvirno glasbo sodeč po globusih velja staviti na islandskega skladatelja Hildurja Guðnadóttirja (Joker), za kinematografijo pa si je težko predstavljati, da lahko nagrado kdo ukrade legendarnemu Rogerju Deakinsu (1917). Za angleškega mojstra fotografije, ki je ob 12 nominacijah šele predlani (Blade Runner 2049) prejel prvega oskarja, bi to sicer bila že peta bafta. Velika gneča je tudi v vrsti bafte za najboljši britanski film, kjer bi poleg omenjenega 1917 izpostavili še Loachovo socialno dramo Medtem ko vas ni bilo. Ostale nominacije si lahko ogledate na uradni strani.