Ghosn, ki je bil nekdaj vodja tristranskega zavezništva avtomobilskih družb Renault, Nissan in Mitsubishi, je v izjavi za japonsko državno televizijo NHK dejal, da "ne bo več talec japonskega pravosodnega sistema, ki je diskriminatoren in ne spoštuje temeljnih človekovih pravic", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ghosna so aretirali novembra lani in je v Tokiu čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij. Med drugim je obtožen ponarejanja finančnih dokumentov in prikrivanja za naprej določenih prejemkov med letoma 2010 in 2018 pred delničarji. Ghosn vse obtožbe zanika.

Kako je Ghosnu uspelo pobegniti iz Tokia, za zdaj ni jasno. 65-letnik je na mednarodno letališče Rafik el-Hariri v Bejrutu sicer prispel v nedeljo z zasebnim letalom, je pred tem poročala libanonska televizija LBC.

Po podatkih japonske televizije NHK japonske oblasti preverjajo, ali je Ghosn državo morda zapustil pod lažnim imenom, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od Ghosnovih odvetnikov Junichiro Hironaka je medijem dejal, da je za Ghosnov pobeg v Libanon izvedel iz medijev. Vsi trije Ghosnovi potni listi - brazilski, francoski in libanonski - so po Hironakinih besedah še vedno v rokah odvetnikov.

Japonska bo za njegovo izročitev potrebovala sodelovanje oblasti v Libanonu, je za Kyodo News dejal neimenovani japonski uradnik zunanjega ministrstva. Libanon z Japonsko nima pogodbe o izročitvi, sta pa državi v rednih diplomatskih odnosih. Namestnik japonskega zunanjega ministra je pred desetimi dnevi obiskal Bejrut.

Pregon Ghosna je v težave potisnil tudi družbo Nissan. Ta je obtožena, da ni v celoti poročala o Ghosnovih prejemkih med finančnimi leti 2014 in 2017. Japonski regulator trga vrednostnih papirjev je za Nissan predlagal 2,4 milijarde jenov (19,9 milijona evrov) kazni.