Za Slovence je bila prva serija 68. novoletne turneje v Oberstdorfu prava živčna vojna. Le Domen Prevc se je kot zmagovalec dvoboja z Bolgarom Zografskim uvrstil v finale, medtem ko so Anže Lanišek, Peter Prevc in Timi Zajc dobesedno do zadnjega skoka trepetali, ali se bodo kot srečni poraženci uvrstili v finale.

Lanišek je po zelo dobrem poskusnem skoku (131 m – 11. dosežek) gladko izgubil dvoboj z Japoncem Satom. Še večji osmoljenec je bil Peter Prevc, ki je blestel v poskusni seriji z drugim dosežkom (133 m). V dvoboju z Avstrijcem Aschenwaldom je naredil napako že na odskočni mizi in zaradi slabega doskoka, ker ni naredil telemarka, izgubil vsaj šest točk. »Če ne preskočim tistega dela skakalnice, ki je najbolj razrit, ker tam pristane največ skakalcev, imam težave, ker me večkrat potegne nazaj,« je že sredi decembra težave s telemarkom opisal Peter Prevc. Timi Zajc je v prvem paru izgubil dvoboj z Rusom Klimovom za osem desetink točke. Skoraj eno uro je bil na trnih, ali se bo po treh ničlah vrnil med dobitnike točk svetovnega pokala. Na koncu so se v plesu desetink vsi trije skozi šivankino uho uvrstili v finale, potem ko so bili na mestih tri, štiri in pet med peterico srečnih poražencev.

Domen Prevc do najboljše uvrstitve sezone

V finalu je slovenska vrsta popravila vtis, saj so vsi štirje napredovali po lestvici. Najbolj zadovoljen je bil Domen Prevc, ki je z 12. mesta skočil na deveto, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni. Čeprav je najmlajši od bratov Prevc v finalu skočil kar 134 metrov, je ocenil, da je bil njegov prvi skok boljši, ker je imel slabše razmere (veter v hrbet), medtem ko mu je v drugem skoku pomagal vzgonski veter. »Z uvrstitvijo sem zadovoljen, rezerv pa je še kar nekaj. Končno sem normalno začel turnejo, potem ko se mi je v Oberstdorfu že dvakrat zalomilo. Zdaj grem lahko naprej z mirno glavo,« je povedal Domen Prevc.

Anže Lanišek je s 17. mestom, potem ko je bil po prvem polčasu 22., nadaljeval serijo, da se je na vseh tekmah svetovnega pokala v letošnji sezoni uvrstil med dobitnike točk. »Napeto je čakanje, ali si v finalu ali nisi. Sistem s srečnimi poraženci je lahko zelo stresen. V prvem skoku sem bil preveč neučakan na odskočni mizi. V finalu sem dobro zadel odskok in nato sproščeno jadral,« je pojasnil Anže Lanišek. Peter Prevc je z 21. mestom (v finalu je s skokom 135 metrov pridobil dve mesti) iztržil manj od pričakovanj, saj je bil v širšem krogu favoritov. Če je bil po prvem nastopu vidno jezen, je bil po finalnem precej boljše volje. Upa, da bo tako dolge skoke ponavljal tudi v naslednjih dneh. Timiju Zajcu (24. mesto) je vidno odleglo, da je bil po treh tekmah znova med dobitniki točk svetovnega pokala. Tilen Bartol je bil 49., medtem ko je Rok Justin izpadel že v soboto v kvalifikacijah.

»Zadovoljni smo z Domnom Prevcem, ki je naredil dva odlična skoka. Bila sta njegova najboljša na tekmah v letošnji sezoni in skoraj popolna glede na njegove trenutne sposobnosti. Preostali trije so v prvi seriji naredili manjše napake, kar jih je stalo nekaj metrov in boljšo uvrstitev. Fantje so imeli malce sreče, da so se uvrstili v finale. V njem so opravili odlične skoke, popravili uvrstitve, kar je lepa popotnica za drugo postajo turneje v Garmisch-Partenkirchnu,« je povedal slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

Kobajaši turnejo začel tam, kjer je končal lansko

Triindvajsetletni Japonec Rjoju Kobajaši je 68. turnejo začel tam, kjer je končal lansko – z zmago. Vodil je že po prvi seriji, v finalu pa še povečal prednost pred zasledovalci in upravičil vlogo prvega favorita, da ubrani lansko skupno zmago. »Sezona se obrača navzgor. Iz tekme v tekmo mi gre bolje. Nekje v ozadju misli imam tudi zlatega orla,« je s pomočjo prevajalca povedal Rjoju Kobajaši.

Nemec Karl Geiger, ki je doma prav iz Oberstdorfa, je z drugim mestom potrdil izjemno psihično trdost, saj je bil pod težo velikih pričakovanj po uspešnem startu domače reprezentance, ki je imela v finalu kar sedem skakalcev. Poljak Dawid Kubacki se je na tretjo stopničko odra za zmagovalce prerinil s četrtega mesta, potem ko je v finalu ob vetru v hrbet izkoristil izjemno moč v nogah. Brez odra za zmagovalce je tako ostal Avstrijec Stefan Kraft na četrtem mestu, brez finala pa Norvežan Daniel Andre Tande in Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Na turneji bo jutri prosti dan, ki ga bo karavana izkoristila za trening v telovadnici in selitev v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo v torek kvalifikacije, tekma pa v sredo, 1. januarja.