Prvič po septembrski polfinalni zmagi proti Poljski na evropskem prvenstvu so slovenski odbojkarji znova zaigrali v Stožicah. Na tekmi za zaprtimi vrati so jim nasproti stali Nizozemci, ki so znali izkoristiti odsotnost navijačev in tekmo dobili s prepričljivih 3:0 (22, 23, 22). Pri zmagovalcih je blestel korektor Nimir Abdelaziz, ki je dvoboj končal s kar 28 točkami, pri poražencih jih je največ, 21, dosegel Klemen Čebulj.

Slovenski selektor Alberto Giuliani na začetku obračuna ni želel eksperimentirati in je na igrišče poslal najmočnejšo postavo s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Mitjo Gasparinijem, srednjima blokerjema Janom Kozamernikom in Alenom Pajenkom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem ter prostim igralcem Janijem Kovačičem. Po izenačenem uvodu, v katerem si nobena od ekip ni priigrala večje prednosti, so v nadaljevanju pobudo prevzeli gosti in prišli do vodstva z 20:17. Prednost bi po prihodu Tončka Šterna in Gregorja Ropreta na igrišče skoraj zapravili, a so v končnici le ostali dovolj zbrani in niz osvojili s tremi točkami prednosti.

Preostala dva niza sta bila pravzaprav preslikava prvega, saj je bil izid ves čas izenačen, tehtnico na stran Nizozemcev pa je v obeh primerih prevesila boljša predstava v končnicah. Predvsem po zaslugi odličnega Abdelaziza, ki je v drugem nizu svoji ekipi priigral dve zaključni žogi, tretjega pa zaključil kar sam z uspešno postavljenim blokom.

Čeprav je bila tekma s tem končana, pa sta se selektorja nato dogovorila še za dodaten četrti niz, ki je s 25:23 pripadel Slovencem. »Navadno te pripravljalne tekme začnemo nekoliko slabše in upam, da bo hitro boljše. Trenutno nismo v tisti želeni formi, kakršna je bila na evropskem prvenstvu. Upam, da bomo v tem kratkem času to popravili in se na treningih čim bolje pripravili na kvalifikacijski turnir,« je povedal Jani Kovačič.

Reprezentanci se bosta pred odhodom na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki ga bo med 5. in 10. januarjem gostil Berlin, pomerili še dvakrat. Prvič že jutri ob 16.30, nato pa še v četrtek ob 17. uri v Mariboru, ko bo tekma odprta tudi za javnost.