S popotnico poraza in dveh zmag proti Nizozemcem ter pozitivnimi občutki se je slovenska odbojkarska reprezentanca včeraj zjutraj odpravila proti Berlinu, kjer bo med 5. in 10. januarjem lovila vozovnico za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu na Japonskem. Pripravljalne tekme proti odbojkarjem iz dežele tulipanov so sicer pokazale, da igra Slovencev še ni na ravni, ki jih je krasila na evropskem prvenstvu, saj je še vedno precej nihanj. A priložnost za izboljšavo in dvig forme bi lahko ponudili dvoboji v skupinskem delu, saj se bodo v njem pomerili z na papirju slabšimi Belgijci, Nemci in Čehi. »Mislim, da z njimi ne bi smeli imeti težav. S prvima reprezentancama smo že nekajkrat igrali in večinoma zmagovali. Menim, da je uvrstitev v polfinale realnost, pravi turnir pa se bo začel v njem,« je samozavesten slovenski bloker Jan Kozamernik.

Turnir v nemški prestolnici bo za Slovence popravni izpit po avgustovskem neuspehu v Gdansku, kjer so si nastop na olimpijskih igrah zagotovili domačini Poljaki, medtem ko so igralci selektorja Alberta Giulianija poleg Srbov in Tunizijcev ostali praznih rok. »Že prvi turnir smo ocenjevali za zahtevnega. Ta turnir ne bo nič lažji, možnosti pa niso nič večje ali manjše. V kratkem času bo treba premagati tri ali štiri vrhunske reprezentance, edina olajševalna okoliščina je lahko ta, da imamo lahko vsaj na začetku možnost za en spodrsljaj. Tega na Poljskem nismo imeli,« je vzporednice s prvim turnirjem povlekel organizator Gregor Ropret.

Prvi preizkus evropske podprvake čaka že jutri, ko jim bo ob 16.30 nasproti stala Belgija. Z njo so se nazadnje srečali na predlanskem svetovnem prvenstvu v Italiji, ko sta se reprezentanci pomerili kar dvakrat, s 3:2 oziroma 3:0 pa so bili obakrat boljši slovenski odbojkarji. »Nastopile bodo prva, druga in četrta reprezentanca z zadnjega evropskega prvenstva, zato bo turnir neke vrste pomanjšan šampionat stare celine. Za nameček si bo mesto na olimpijskih igrah zagotovila le ena reprezentanca,« se zahtevnosti tekmovanja zaveda član belgijske vrste Sam Deroo.

Slovencem bi za uvrstitev v polfinale bržkone zadostovali dve zmagi, v primeru preboja pa se bodo nato pomerili z eno od reprezentanc iz skupine B, ki jo sestavljajo Srbi, Bolgari, Nizozemci in Francozi. Za favorite veljajo Srbi in Francozi, čeprav slednje pestijo številne težave. Zaradi poškodbe jih je že zapustil sprejemalec Trever Clevenot, pod vprašajem pa je tudi nastop Kevina Tilla in Juliena Lyneela.

Kvalifikacije za olimpijske igre, skupina A, jutri ob 16.30: Slovenija – Belgija, ob 19.30: Češka – Nemčija, ponedeljek, ob 20.10: Belgija – Nemčija, torek, ob 17.00: Belgija – Češka, ob 20.10: Nemčija – Slovenija, sreda, ob 17.30: Slovenija – Češka.