Tri mesece po osvojitvi drugega naslova evropskega podprvaka so se odbojkarji slovenske vrste pretekli konec tedna znova zbrali in začeli enotedenske priprave za nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre. Te bodo potekale od 5. do 10. januarja v Berlinu, pot v Tokio pa si bo med osmimi udeleženkami turnirja zagotovila zgolj ena reprezentanca. Slovenci se bodo v nemški prestolnici najprej v skupinskem delu pomerili z Belgijo, Nemčijo in Češko, če bodo osvojili prvo oziroma drugo mesto v skupini, pa jih nato čakata še polfinalni obračun z moštvom iz skupine B (Srbija, Francija, Bolgarija in Nizozemska) in morebitno finale.

Na sobotnem uvodnem treningu v Stožicah, ki je minil v sproščenem vzdušju, sicer ni manjkal nihče od srebrne zasedbe, saj sta v Ljubljano pripotovala tudi Mitja Gasparini iz Japonske in Gregor Ropret, ki ima po operaciji slepiča in težavah z gležnjem od oktobra za sabo le pet tekem. »Pet, šest tednov nisem igral praktično nič, kar se je poznalo na moji fizični pripravljenosti. A nisem zaskrbljen. Kakovost treninga v reprezentanci je še toliko večja, zato verjamem, da bom kvalifikacije pričakal v dobri formi,« je optimističen Gregor Ropret, ki je prav zaradi vnetega slepiča ostal brez nastopa v finalu evropskega prvenstva. Kot priznava, ga to še danes žuli, zato je pred kvalifikacijami še toliko bolj motiviran in željan dokazovanja.

Vrnitve v Stožice, kjer so Slovenci septembra pokorili tako evropske prvake Ruse kot svetovne prvake Poljake, je bil še posebej vesel selektor Alberto Giuliani. Tudi tokrat je novinarje zabaval s svojimi šalami. »Izjemno lepo je biti nazaj v Stožicah, saj je tudi vzdušje še vedno izjemno. A vemo, da gresta šport in življenje naprej in da je čas, da se pripravimo na kvalifikacije za olimpijske igre. V tem trenutku je pomembno, da ocenimo pripravljenost igralcev, saj bomo tako lažje razumeli, v kakšnem stanju se nahajamo,« je zatrdil Alberto Giuliani in na vprašanje, kaj bi si želel izboljšati v igri svojih igralcev, v šali odgovoril: »Predstavo iz finala evropskega prvenstva.«

Slovenski odbojkarji so sicer dali jasno vedeti, da jih na turnirju v Berlinu navkljub močni konkurenci zanima le končna zmaga. Odgovor na vprašanje, kako realna so njihova pričakovanja, bosta vsaj delno dali pripravljalni tekmi proti Nizozemski. Prvo bodo odigrali že danes ob 18. uri v Stožicah, drugič pa se bosta moštvi pomerili v četrtek ob 17. uri v Mariboru.