Z dvema smukaškima zmagama v manj kot 24 urah je Dominik Paris še enkrat več potrdil, da mu na sloviti progi Stelvio v Bormiu ni para. Italijan, ki je na domačem prizorišču na najvišjo stopničko zmagovalnega odra v zadnjih treh letih stopil že petič, je imel slabši dan le na nedeljski kombinaciji, ki jo je dobil Francoz Alexis Pinturault. Pri ženskah, ki so se v Lienzu v Avstriji pomerile v veleslalomu in slalomu, je s konkurenco pometla Mikaela Shiffrin in se še utrdila v vodstvu v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Hrovatova dobila potrditev, da sodi med elito

Ameriška smučarska šampionka Mikaela Shiffrin je bila tako na sobotni veleslalomski kot nedeljski slalomski preizkušnji razred zase, saj je na obeh slavila prepričljivo. Še posebej se je razveselila uspeha v veleslalomu, saj je le teden pred tem v tej disciplini končala na zanjo skromnem 17. mestu, kar je bila celo njena tretja najslabša uvrstitev v karieri. »Po tekmi v Courchevelu me je zares bolelo. Ne zaradi slabe uvrstitve, temveč ker sem tako zelo slabo smučala. Veliko sem morala spremeniti, predvsem svoj odnos. Da sta mi uspeli dve tako izvrstni vožnji, mi pomeni ogromno. Tega se ne da opisati z besedami,« je odleglo Mikaeli Shiffrin. Še ne 25-letna smučarka je tako že pri 64 zmagah, s čimer je prehitela Avstrijko Annemarie Moser-Pröll, na večni lestvici velikanov svetovnega pokala pa v absolutni konkurenci le še za Avstrijcem Marcelom Hirscherjem (67), rojakinjo Lindsey Vonn (82) in Švedom Ingemarjem Stenmarkom (86).

Od petih slovenskih predstavnic, ki so konec tedna nastopile v Lienzu, je lahko s prikazanim zadovoljna le Meta Hrovat. Aktualna mladinska svetovna prvakinja je veleslalom končala kot enajsta, na slalomu pa se je uvrstila še mesto višje in se razveselila prvih slalomskih točk v sezoni. »Stvari se počasi premikajo v pravo smer in upam, da bom v novem letu nadaljevala v podobnem slogu,« je dejala Meta Hrovat.

S 26. mestom na veleslalomu je do točk prišla tudi Tina Robnik, medtem ko so bile Ana Bucik, Maruša Ferk in Neja Dvornik za finale prepočasne. »Meta? Super se je izšlo. Po dveh ničlah je dobila potrditev, da sodi med elito. In to kljub dejstvu, da ni smučala na vso moč. Ostale žal niso smučale v skladu s svojimi sposobnostmi. Sodijo višje,« je oceno zadnjih nastopov v koledarskem letu podal glavni trener Slovenk Janez Slivnik.

Slovenski smukači razočarali

Na sloviti progi Stelvio v Bormiu je Dominik Paris dobil obe smukaški preizkušnji za svetovni pokal. Parisu domače prizorišče zelo ustreza, saj je v Bormiu slavil že na četrtem smuku zapovrstjo. »Imel sem nekaj težav z vetrom, a sem zadovoljen z nastopom. Ko prečkam ciljno črto s prednostjo, sem vedno srečen. Da sem kralj Bormia? Ne bi se preveč hvalil s tem,« je dejal Dominik Paris. Sobotni smuk je zaznamovala huda nesreča Hannesa Reichelta, ki so ga po padcu prepeljali s helikopterjem v bolnišnico. Devetintridesetletni avstrijski veteran je utrpel poškodbo kolena, zato so ga danes operirali. Agencije poročajo, da bi lahko Reichelt zaradi nesrečnega padca končal kariero, v kateri je osvojil trinajst zmag v svetovnem pokalu.

Po petkovem smuku so slovenski tekmovalci razočarali tudi dan kasneje. V ciljno areno je prismučal le Boštjan Kline in se uvrstil na skromno 38. mesto. Martin Čater in Miha Hrobat sta odstopila, Klemen Kosi pa ni startal. Glavni slovenski trener Peter Pen je takole ocenil dogajanje na progi: »Sobotni smuk je bil eden od vrhuncev sezone. Lepo vreme, dobra podlaga in napeto vse do konca. Žal pa je po številki šestindvajset na delu proge občasno prihajalo do močnih sunkov vetra. Žrtvi sta bila tudi Čater in Hrobat, ki žal nista nadaljevala vožnje in sta ostala brez uvrstitve. Kline razen v zaključni strmini ni bil konkurenčen.«

Alpski smučarji so koledarsko leto sklenili z današnjim nastopom v alpski kombinaciji. Drugo leto zapored je v Bormiu slavil francoski as Alexis Pinturault, ki je z izjemno slalomsko vožnjo nadoknadil zaostanek po superveleslalomskem nastopu. Pinturault je devetič v karieri slavil v kombinaciji. V tekmi za prvo mesto je ugnal Norvežana Aamodta Aleksandra Kildeja, ki je bil vodilni po superveleslalomu. Slovenski tekmovalci niso bili v ospredju – točke sta osvojila le Klemen Kosi (16. mesto) in Štefan Hadalin (20.). To je za Kosija najboljši dosežek v tem letu, medtem ko je Hadalin vse možnosti za vidnejši uspeh zapravil že v superveleslalomu, kjer je imel skoraj pet sekund zaostanka. Martin Čater, Miha Hrobat in Boštjan Kline na slalomski progi niso videli cilja.

»Hrobat in Čater sta izpustila priložnost za vrhunski rezultat, ki bi pomenil uvrstitev med najboljšo deseterico. Kosi se je boril in se vrnil med dobitnike točk. Solidno. Hadalin je bil v superveleslalomu preveč zadržan, a je v slalomu le popravil vtis in prišel do solidnega dvajsetega mesta,« je komentiral Peter Pen, ki bo po novem letu zbral varovance na kondicijskem treningu. Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval na smučišču Sljeme nad Zagrebom.