Slovenski alpski smučarski reprezentanci v tehničnih disciplinah se pripravljata na prvi novoletni tekmi, ki bosta jutri in pojutrišnjem v Zagrebu. Obe ekipi za nadaljevanje svetovnega pokala trenirata v Avstriji, a na različnih koncih. Klemen Bergant se z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom pripravlja na avstrijskem Salzburškem, družbo na trdi in z vodo utrjeni progi v Werfenwengu jim delajo Rusi. Janeza Slivnika smo včeraj zvečer dobili na avstrijskem Štajerskem, kjer je po treningu v Obdachu pripravljal progo za današnjo generalko, po kateri se bo ženska reprezentanca preselila v Zagreb, kjer bo v soboto ženski, v nedeljo pa moški slalom.

»Po tekmah prejšnji konec tedna v Lienzu smo imeli tri dni premora. Po včerajšnjem treningu sodeč je smučarkam prišel prav. Osebno bi najraje videl, da bi lahko trenirali v Kranjski Gori, dogovarjamo se, da bi to storili kmalu po počitnicah,« je sporočil Janez Slivnik. »Tekmi v Lienzu sta nam dali nekaj zagona. Predvsem pri Meti Hrovat, ki je dosegla dve spodbudni uvrstitvi. Ni ji bilo lahko tekmovati po dveh slalomskih odstopih, predvsem na prvi progi ne. Kljub temu se je uvrstila med najboljšo deseterico. Na treningih sicer kaže precej boljše smučanje, a moramo biti potrpežljivi. Prepričan sem, da bo prej ali slej pokazala dva dobra nastopa tudi na tekmi, tedaj pa bo precej boljši tudi rezultat.«

Progo v Zagrebu slovenske alpske smučarke poznajo zelo dobro. »Je nekoliko specifična, saj je precej dolga, po navadi je tudi precej ledena. Kot na vsaki tekmi se bo treba v boj podati odločno. Slovenske smučarke imajo dovolj izkušenj, da vedo, da se z ročno zavoro ne pride daleč. Niti med trideseterico ne, kaj šele do kakšne vidnejše uvrstitve. To je nazorno pokazal veleslalom v Lienzu, kjer je na drugi progi nazadovala Tina Robnik, saj si na težkem terenu v slabši vidljivosti ni upala napasti, kot bi morala. Očitno je, da je padec pred Sankt Moritzem pustil posledice,« trdi Slivnik, ki ima kot trener vselej najvišje ambicije.

Glavni ženski trener je v novem koledarskem letu potegnil prvo vidnejšo odločitev. Za jutrišnjo tekmo v Zagrebu je s seznama prečrtal Marušo Ferk, ki se ni izkazala na treh slalomih v tej sezoni v Leviju, Killingtonu in Lienzu. Svoje odločitve ni želel komentirati, dejal je le, da se bo za vsako tekmo sproti odločil, katera četverica bo tekmovala na tekmi. »Za slalom v Flachauu bosta zanesljivo na startu Meta Hrovat in Ana Bucik, za preostali mesti pa se bom odločil pravi čas. Sicer bi si želel imeti večji nabor tekmovalk, ki lahko posežejo po visokih mestih, a je položaj takšen, kakršen je,« odgovarja Slivnik. V Zagrebu bo jutri (prva proga bo ob 13. uri, druga ob 16.15) namesto Maruše Ferk nastopila Klara Livk, ob njej pa bodo na startu še Meta Hrovat, Ana Bucik in Neja Dvornik. »Ana Bucik je včeraj trenirala dobro. Ob koncu lanskega leta je bila nekoliko utrujena, zato verjamem, da lahko v Zagrebu znova poseže po vidnejših uvrstitvah,« je sklenil Janez Slivnik.