Avgusta 2014 so na Ajševici pri Novi Gorici slovesno odprli nov klub Marina, v katerem so ponujali obilo erotičnega napoja in izpolnitev najbolj divjih sanj. Pri tem so odločno zanikali, da gre pri vsem skupaj za organizirano prostitucijo.

Štiri leta pozneje so se ob obsežni policijski raciji sanje spremenile v moro. Policija je priprla šest osumljenih, klub so zaprli, tožilstvo pa zaradi očitkov o organiziranju, vodenju in nadziranju prostitucije preganja 18 ljudi in eno podjetje. Najprej so na zatožno klop sedli najvišje vpleteni v afero, Štajerca Jože Kojc in Dejan Šurbek ter Primorka Vesna Ternovec, ki so v priporu od letošnjega januarja. Nihče očitanih dejanj ni priznal, njihovi odvetniki pa napovedujejo oster boj in zahtevajo izločitev številnih dokazov.

Obtožnica dolga več kot 400 strani

Tožilstvo je prepričano, da ni šlo za navaden erotični klub, saj »navadne« ženske vstopa vanj niso imele. Obiskovale so ga lahko le ponudnice spolnih uslug, ki so se prej po elektronski pošti prijavile. Številke, ki jih v več kot 400 strani dolgi obtožnici navaja specializirano državno tožilstvo, so osupljive. Spolne usluge naj bi gostom v štirih letih delovanja kluba ponujalo najmanj 413 deklet, ki so večinoma prihajale iz Romunije, Bolgarije in držav nekdanje Jugoslavije. Klub je v povprečju vsak dan obiskalo okrog 200 gostov, skupaj v vseh letih več kot 194.000 moških obiskovalcev. Tožilstvo je razkrilo, da so dekleta, domnevne žrtve prostitucije, morale za vstop v klub plačati 70 evrov vstopnine. Morale so upoštevati navodila, biti določen čas na voljo. Določena je bila skupna tarifa za spolne usluge. Če pogojev niso upoštevale, so jim prepovedali vstop. S tem so po mnenju tožilstva obdolženi izkoriščali njihovo šibkost in ekonomsko odvisnost. Gostje so morali za vstop v klub plačati med 60 in 80 evri vstopnine, za spolne užitke pa je bilo treba še dodatno seči v žep. Tožilstvo v obtožnici ugotavlja, da je enotna tarifa za polurno druženje s prodajalkami ljubezni znašala 70 evrov, ura posteljnih užitkov je veljala dvakrat toliko. Obtoženi so po izračunih specializiranega državnega tožilstva skupno zaslužili 21 milijonov evrov.

Policija je pred dokončnim udarom početje v klubu dve leti tajno opazovala. Tudi s pomočjo prisluškovanja in tajnih sodelavcev pod krinko. Med obtoženimi so pristali lastniki in vodje Marine, posredniki za dekleta, taksisti, računovodkinja, receptorke, varnostnik, oglaševalec…

Mariborčan Jože Kojc, ki je sodeloval pri ustanavljanju kluba, je na sodišču povedal, da je trdno prepričan, da zavestno ni storil nobenega kaznivega dejanja, če pa je že storil kaj nezakonitega, je to storil nevede oziroma ker so mu tako svetovali strokovnjaki. Pojasnil je, da je v svojem kraju velik dobrodelnež, največji donator in da je na svojo podjetniško pot ponosen. »Medijska gonja nas je tako kaznovala, da hujše kazni ne moremo dobiti,« je dejal in sodnico prosil za odpravo pripora, v katerem je od letošnjega januarja. Podobno sta za odpravo pripora prosila tudi Dejan Šurbek, ki je klub vodil, in njegova desna roka, Vesna Ternovec.

Odvetniki: Zasliši naj se vseh 413 deklet

Zagovorniki obdolženih predlagajo zaslišanje vseh 413 deklet, ki so delale v Marini. Kojčev odvetnik Franci Matoz je prepričan, da se je med preiskavo izkazalo, da dekleta niso bile oškodovanke, da so delo v lokalu opravljale prostovoljno in brez prisile in pri tem služile velike denarne zneske. To, da so se dekleta okrog vozile v dragih avtomobilih, po njihovem mnenju še zdaleč ne kaže na to, da so bile revne in izkoriščane. »Ta postopek se bo vrtel okrog vprašanja, kaj je to izkoriščanje,« je napovedal Matoz. Šurbkova odvetnika Peter Žnidaršič in Andrej Koščak sta prepričana, da so bili vsi dokazi, prisluhi in komunikacija obdolženih z odvetniki v predkazenskem postopku pridobljeni nezakonito in v nasprotju s človekovimi pravicami, zato predlagata njihovo izločitev. Žnidaršič se je obregnil tudi ob tri dekleta, ki so na italijanski kvesturi naznanila sume izkoriščanja v Marini in zaradi česar se je postopek proti obtoženimi sploh začel. »Te osebe niso podale resničnih informacij,« je dejal in med drugim poudaril, da ta postopek smrdi do neba. To bodo poskušali dokazati z zaslišanjem številnih prič, od policistov, kriminalistov, taksistov, čistilk, sobodajalcev do novinarjev, županov in inšpektorjev.

V petih letih osem obsojenih zaradi prostitucije

Slovenija je leta 2003 prostitucijo dekriminalizirala, kar pomeni, da prostitutke zaradi svoje dejavnosti niso preganjane, so pa preganjani tisti, ki prostitucijo zlorabljajo, denimo zvodniki ali trgovci z belim blagom. Organizirana prostitucija je ena najtežje dokazljivih kaznivih dejanj, saj se celo nekatere žrtve ne vidijo kot oškodovanke, mnoge v preiskavah ne želijo sodelovati. Sodni postopki so dolgi: od storitve kaznivega dejanja do sodnega epiloga v povprečju preteče več kot pet let. Obsojenih je malo. V zadnjih petih letih jih je bilo po podatkih Statističnega urada zaradi tega kaznovanih osem ljudi.

Pred dvajsetimi leti je policija ocenjevala, da je v prostitucijo vključenih okrog 1400 žensk, od tedaj dalje policija uradnih ocen ne daje več. Raziskovalec na Mirovnem inštitutu dr. Iztok Šori je že ob odprtju kluba Marina za časopisno hišo Dnevnik povedal, da je prostitucija tudi izjemno prilagodljiva: »V začetku 90. let prejšnjega stoletja je bila organizirana predvsem v salonih z erotično masažo, nato so se pojavile agencije in nočni klubi. Množična uporaba mobilnih telefonov je pomembno vplivala na organizacijo prostitucije v zasebnih stanovanjih, ki danes zavzema največji delež. V zadnjih letih pa vedno večjo vlogo pri navezovanju stikov in mreženju pridobiva spletno okolje.« Da je prostitucija še vedno del sive, a dobičkonosne ekonomije, pa smo si po Šorijevem prepričanju verjetno krivi tudi sami, saj smo Slovenci do prostitucije zelo ignorantski.