Na zatožno klop so danes sedli prvi obtoženi v aferi Marina, enem največjih poskusov slovenskih organov pregona proti organizirani prostituciji doslej. Mariborčana Jože Kojc in Dejan Šurbek ter Primorka Vesna Ternovec očitkov o zlorabi prostitucije niso priznali. Tožilstvo jim očita, da so skupaj z drugimi obtoženimi organizirali, vodili in nadzirali prostitucijo v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici in pri odvetnikih iskali pomoč, kako sporne posle prikriti. Zagovorniki obdolženih nasprotno zatrjujejo, da izkoriščanja ni bilo, sam proces proti osumljenim pa je po mnenju odvetnika Petra Žnidaršiča posledica tega, da so bili konkurenca podobnim klubom v Avstriji, njihova nameravana širitev pa trn v peti velikim igralniškim imenom v Novi Gorici.

Več kot 194.000 gostov

Tožilstvo je razkrilo, da so dekleta, domnevne žrtve prostitucije – bilo jih je vsaj 413 – morale za vstop v klub plačati 70 evrov vstopnine. Upoštevati so morale navodila vodstva kluba in biti določen čas na razpolago. Določena je bila tudi skupna tarifa za spolne usluge. Če pogojev niso upoštevale, so jim prepovedali vstop. S tem so po mnenju tožilstva izkoriščali njihovo šibkost in ekonomsko odvisnost. V štirih letih delovanja naj bi klub obiskalo več kot 194.000 gostov. Ti so morali za vstop plačati od 60 do 80 evrov vstopnine, za spolne užitke pa je bilo treba še dodatno seči v žep. Tožilstvo v obtožnici ugotavlja, da je enotna tarifa za polurno druženje s prodajalkami ljubezni znašala 70 evrov, ura posteljnih užitkov je veljala dvakrat toliko.

Obtoženi so po izračunih specializiranega državnega tožilstva skupno zaslužili 21 milijonov evrov. Policija je pred dokončnim udarom početje v klubu dve leti tajno opazovala, tudi s prisluhi in tajnimi sodelavci pod krinko. Med obtoženimi so pristali lastniki in vodje Marine, posredniki za dekleta, taksisti, računovodkinja, receptorke, varnostnik, oglaševalec… Klub je danes, enajst mesecev po veliki policijski akciji, zaprt.

Tako so mu svetovali strokovnjaki

Obtoženi Jože Kojc je danes povedal, da je trdno prepričan, da zavestno ni storil nobenega kaznivega dejanja, če pa je že storil kaj nezakonitega, je to storil nevede oziroma ker so mu tako svetovali strokovnjaki. Pojasnil je, da je v svojem kraju velik dobrodelnež, največji donator in da je na svojo podjetniško pot ponosen. »Medijska gonja nas je tako udarila, da hujše kazni ne moremo dobiti,« je dejal in sodnico prosil za odpravo pripora, v katerem je od letošnjega januarja. Podobno sta za odpravo pripora prosila tudi Dejan Šurbek, ki je vodil Marino, in Šurbkova desna roka Vesna Ternovec.

Zagovorniki obdolženih predlagajo zaslišanje vseh 413 deklet, ki so delale v Marini. Kojčev odvetnik Franci Matoz je prepričan, da se je že doslej izkazalo, da dekleta niso bile oškodovanke, da so delo v lokalu opravljale prostovoljno in brez prisile ter pri tem služile velike denarne zneske. To, da so se okrog vozile v dragih avtomobilih, po njihovem mnenju še zdaleč ne kaže na to, da so bile revne in izkoriščane. »Ta postopek se bo vrtel okoli vprašanja, kaj je to izkoriščanje,« je napovedal Matoz.

Šurbkova odvetnika Peter Žnidaršič in Andrej Koščak sta prepričana, da so bili vsi dokazi, prisluhi in komunikacija obdolženih z odvetniki v predkazenskem postopku pridobljeni nezakonito in v nasprotju s človekovimi pravicami, zato predlagata njihovo izločitev. Žnidaršič se je obregnil tudi ob tri dekleta, ki so na italijanski kvesturi naznanile sume izkoriščanja v Marini in zaradi česar se je postopek proti obtoženim sploh začel. »Te osebe niso podale resničnih informacij,« je dejal in med drugim poudaril, da postopek smrdi do neba. To bodo odvetniki poskušali dokazati z zaslišanjem številnih prič, od policistov, kriminalistov, taksistov, čistilk, sobodajalcev do novinarjev, županov in inšpektorjev.

Do ponedeljka se bo na koprskem okrožnem sodišču zvrstilo 14 od skupaj 17 obdolženih, ki bodo imeli priložnost, da svojo vpletenost priznajo oziroma zanikajo na predobravnavnem naroku. Za dva obtožnica še ni pravnomočna, prvoobtoženemu Sergeju Racmanu pa obtožnice še niti niso vročili, saj se že od poletja skriva v tujini. Za njim je razpisana mednarodna tiralica, sodili mu bodo ločeno.