Smučarji skakalci v letošnji sezoni nimajo sreče z vremenom. V Engelbergu v osrednji Švici, ki je tradicionalno prizorišče dveh tekem tik pred božičem in zadnja postaja pred novoletno turnejo, sta jim jo znova zagodla veter in toplo vreme, zato so danes odpovedali trening in kvalifikacije. Sunki vetra s hitrostjo do 100 kilometrov na uro so bili tako siloviti, da je policija blokirala celo dostop do celotnega prizorišča pod skakalnico Titlis, saj je bila velika nevarnost, da bo podrl šotore. Tako tudi serviserji niso smeli vstopiti v šotor, v katerem pripravljajo smuči.

Po prvotnem scenariju naj bi trening preložili za dve uri, a se je nato vodstvo tekmovanja za odpoved odločilo že pred 16. uro, ko bi se moral po prvotnem razporedu začeti trening (dve seriji), po katerem so bile predvidene še kvalifikacije. »Proti večeru se je veter povsem umiril in bi lahko skakali, vendar je do odpovedi prišlo že popoldne, ker zaradi toplega vremena, saj je tukaj kar 15 stopinj Celzija, ne bi mogli dovolj kakovostno pripraviti skakalnice za varne skoke,« je sinoči v telefonskem pogovoru povedal selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj.

Po novem sporedu bo jutri ob 13.30 ena serija za trening, ob 14.30 kvalifikacije 63 skakalcev iz 16 držav in ob 16. uri prva serija v konkurenci. V nedeljo so kvalifikacije predvidene ob 13.30 in začetek tekme ob 15. uri. Vremenska napoved ni ugodna, saj je za jutri napovedan dež, za nedeljo pa sneg.

Konkurenca v Švici je nekoliko okrnjena, saj je iz japonske reprezentance A v Engelberg dopotoval le Rjoju Kobajaši, vsi drugi so odpotovali domov, da se spočijejo in pripravijo za 68. novoletno trenejo. Na Japonsko bi po tekmah v Klingenthalu po prvotnem načrtu moral odpotovati tudi mlajših od bratov Kobajaši, a je prišlo do spremembe, potem ko je po zmagi oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Skakalci v karavani so zaradi neugodnih vremenskih razmer na tekmah vse bolj nervozni, saj tudi ni prav veliko možnosti za trening. »Odpoved ni prijetna, a z njo se je treba sprijazniti. Potem ko smo imeli dopoldne običajno aktivacijo mišic pred tekmo, so imeli fantje popoldne prosto. Počitek bo celo dobrodošel,« je pojasnil Bertoncelj.