Engelberg v osrednji Švici bo od danes do nedelje zadnja postaja smučarjev skakalcev za svetovni pokal pred prvim vrhuncem sezone – 68. novoletno turnejo. S tekmo v Engelbergu se bo končal uvodni del sezone, ko se vzpostavijo realna razmerja sil med tekmovalci in reprezentancami, obenem pa je tudi generalka za turnejo štirih skakalnic. Skakalci si najbolj želijo mirnih tekem, saj je bila prva takšna v sezoni šele v nedeljo v Klingenthalu. Pred tem je imel velik vpliv veter, zato so bile tekme zelo zahtevne po psihološki plati.

Slovenska reprezentanca je v Švico odpotovala v nespremenjeni zasedbi Lanišek, Zajc, Peter in Domen Prevc, Semenič, Bartol in Justin. Trenirala je v Planici, kjer je bilo v močnem dežju tudi državno prvenstvo na veliki skakalnici. Naslova prvaka se je veselil Anže Lanišek pred Timijem Zajcem, ki je vodil po prvi seriji, od tretjega do petega mesta pa so se razvrstili bratje Domen, Peter in Cene Prevc.

Peter Prevc mora prekopati še cel rudnik

Sedemindvajsetletni Peter, najstarejši izmed bratov Prevc, je tako ostal brez kolajne, potem ko je bil na zadnjih treh tekmah svetovnega pokala s tremi osmimi mesti najboljši Slovenec. Prvenstvo je vzel zgolj kot državljansko dolžnost, saj je bila to zanj bolj tekma za trening. »Osma mesta v svetovnem pokalu so pozicija, iz katere lahko greš po lestvici navzgor ali pa navzdol. Sem zadovoljen in pomirjen. Zanimivo je, da me moji nastopi, ki niso najboljši, ne iritirajo tako, kot so me pred dvema letoma. Skačem in čakam, da se mi odpre na boljše. Ker se je sezona dobro začela, ni potrebnih veliko popravkov, zato spim zelo dobro,« pravi Peter Prevc.

Peter Prevc ima težave z doskokom v telemark in na tekmo izgublja med šest in osem točk. »Norvežan Markeng, ki je v Klingenthalu nastopil tik pred menoj, je zaradi doskoka v telemark grdo padel in si težko poškodoval koleno. Bilo je zelo mučno, ko tekmovalec leži v izteku, med gledalci pa je smrtna tišina. Ker so različne podlage, še nimam dovolj samozavesti za telemark,« je pojasnjeval Peter, ki je zelo potrpežljiv v čakanju popolnih skokov in še višjih uvrstitev. »Ne manjka mi veliko za vrh, a obenem moram prekopati cel rudnik, da bom našel točno tisto, da bom na vrhu. Stopničke so vse bolj realne, če nisem diskvalificiran, za zmago pa bi se moralo vse zelo poklopiti,« je bil slikovit Peter.

Lanišek je streljal s slepimi naboji

Anže Lanišek je s šestim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dobro formo je potrdil z zmago na državnem prvenstvu. Potem ko je bil na prvih dveh tekmah na stopničkah, je v Nižnem Tagilu in Klingenthalu malce padel v formi.

»Pravi občutki se počasi vračajo. Hitro se dogajajo stvari, dolga potovanja so bili stresna, zato me je načela utrujenost po potovanjih v Ruko in Nižni Tagil. Težave sem imel v počepu, zato na mizi ni bilo pravega izkoristka in sem streljal s slepimi naboji. Če sklepam po nastopu v nedeljo v Klingenthalu in na državnem prvenstvu, se krivulja znova obrača navzgor. Veseli me, da zdaj skačem bolje na tekmi kot na treningu, saj je bilo v preteklosti pri meni ravno obratno,« je povedal Anže Lanišek.