Čeprav se je slovenska reprezentanca v smučarskih skokih šele v noči z nedelje na ponedeljek vrnila iz Klingenthala, sta bila Timi Zajc in Anže Semenič že včeraj dopoldne na »kazenskem treningu« na srednji skakalnici v Planici. Popoldne se jima je na veliki napravi pridružil še preostali del ekipe, ki jo tudi danes čaka naporen dan s treningom dopoldne in državnim prvenstvom zvečer. »Ali je trening Zajca in Semeniča kazenski ali ne, ni pomembno, ampak le to, da bosta na naslednjih tekmah prikazala boljše skoke. Namenjen je povrnitvi občutkov, da bo odskok bolj dinamičen in bosta nato šla v let z večjo hitrostjo,« je pojasnil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj, ki ima veliko skrbi.

Padec forme tudi zaradi slabše hrane v Rusiji

Na prvih dveh postajah sezone v Visli in Ruki je imela Slovenija po dva kandidata za stopničke (Lanišek, Zajc), na naslednjih dveh v Nižnem Tagilu in Klingenthalu pa zgolj enega konkurenčnega tekmovalca za deseterico (Peter Prevc). »Veliko je bilo potovanj z letalom. Boljše bi bilo, če bi iz Ruke na Finskem neposredno odpotovali v Nižni Tagil v Rusiji, tako pa smo z vrnitvijo domov izgubili dva cela dneva. V Rusiji so bili fantje utrujeni, hrana je bila malce slabša, ker so nekateri izbirčni, zato jim je padla energija in s tem forma. Ni razloga za paniko,« je slabše rezultate pojasnjeval Bertoncelj. Razkril je, kako se je lotil treninga v Planici: »Skačejo za užitek, torej s prazno glavo. Ne bom jih obremenjeval s preveč navodili.«

Konstantno formo je s tremi osmimi mesti pokazal le Peter Prevc, ki je po dolžini skokov konkurenčen tudi tistim na tretji stopnički odra za zmagovalce, a izgublja pet do osem točk, ker ne naredi doskoka v telemark. »Malo ga razumem, da je previden, ker je bilo v Klingenthalu doskočišče zelo mehko. Tik pred njim je padel Norvežan Markeng in si je poškodoval koleno. Da Peter zna narediti telemark, je dokazal v Nižnem Tagilu, kjer je bila skakalnica dobro pripravljena,« se je razgovoril Bertoncelj.

Zadovoljen je tudi z Anžetom Laniškom, ki je malo padel v formi, saj ni več v takšni, kot je bil jeseni in na začetku zime, a je pokazal, da je postal pravi tekmovalec. Na tekmah je pokazal boljše skoke kot na treningu. Pravo nasprotje je Anže Semenič, ki je bil v nedeljo celo najboljši v poskusnem skoku, nato pa se ni uvrstil niti v finale. Slabo je svojo nalogo opravil tudi Timi Zajc, ki zelo niha iz skoka v skok, kar se mu v lanski sezoni ni dogajalo. V Nižnem Tagilu je izpadel celo v kvalifikacijah, v Klingenthalu se ni uvrstil v finale, kar je znamenje za zaskrbljenost. »Zajc je bil v sredo na treningu pred odhodom v Klingenthal z naskokom najboljši v ekipi, zato je težko reči, ali je dogajanje skrb vzbujajoče. Potrebuje le nekaj treninga, da bo znova miren in si bo povrnil samozaupanje, da se bo znova uvrščal med najboljših deset,« ostaja optimist Bertoncelj. Izpostavil je izjemno izenačenost konkurence, saj so na stopničkah stali tekmovalci že iz sedmih držav, zato je že za uvrstitev v finale treba narediti zelo dober skok. Posebne pohvale trenerja je za osvojene točke požel Rok Justin, tihi fant v ozadju, ki obenem študira na strojni fakulteti, praktično znanje pa si nabira z delom pri izdelovalcu smuči Slatnarju.

Bertoncelj: Nimam slabe vesti zaradi diskvalifikacij

Slovenija je rekorderka zime s štirimi diskvalifikacijami zaradi neustreznega dresa: Anže Semenič že na zaletišču, Semenič in Peter Prevc po tekmi v Ruki zaradi premajhne prepustnosti in Domen Prevc na zaletišču v Klingenthalu. S tem je skupaj z Norvežani (tri diskvalifikacije v Ruki) na vrhu neslavne lestvice. »Domen je imel v Klingenthalu v finalu po mnenju kontrolorja previsoko neraztegljiv pas, zato sploh ni prišlo do meritve. Očitno se je slabo postavil za merjenje, čeprav to stalno vadimo pred tekmo. Nimam slabe vesti zaradi diskvalifikacij, saj nismo namerno kršili pravil. Zadnjih 14 dni smo že preveč obremenjeni z dresi. V lanski sezoni smo se s tem ukvarjali pol manj, pa ni bilo diskvalifikacij. Več ko se ukvarjamo z dresi, slabše je,« je pristavil Bertoncelj.

Naslednji tekmi svetovnega pokala bosta v soboto in nedeljo v Engelbergu v Švici, kar je po tradiciji tudi generalka za novoletno turnejo. Selektor bo slovensko ekipo za Engelberg določil po drevišnjem državnem prvenstvu, za novoletno turnejo, v kateri bo šest skakalcev, pa v ponedeljek.