Nacionalni preiskovalni urad je danes predstavil podrobnosti zadnje odmevne preiskave, povezane z izkoriščanjem in zlorabo prostitucije. Kot je znano, so v sredo policisti obiskali klub Marina na Ajševici pri Novi Gorici, hišne preiskave pa so potekale tudi na območju Maribora. Tam ima sedež lastnik Marine, podjetje Probonus, katerega lastnika sta Dejan Šurbek in Jože Kojc. »Gospodarska družba je bila ustanovljena prav zaradi izvajanja kaznivih dejanj, s čimer si je pridobila najmanj 14 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi,« je povedal pomočnik direktorja NPU David Antolovič.

Več kot 300 prostitutk

Zahtevna preiskava NPU, ki jo je usmerjalo specializirano tožilstvo in v kateri so uporabili tako klasične kot prikrite preiskovalne ukrepe, je potekala od septembra 2017. Po Antolovičevih besedah so vzeli pod drobnogled odlično organizirano hudodelsko združbo, ki sta jo vodila 50- in 35-letni moški iz Maribora (po naših neuradnih podatkih ravno Kojc in Šurbek). Štela je najmanj 14 članov, vsak je imel v hierarhiji združbe natančno določeno vlogo. Izključno zaradi zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi je ustanovila gospodarsko družbo in uredila ter obnovila prostore na Ajševici, kjer naj bi bili uradno savna klub, spa in velnes z erotičnim pridihom, v resnici pa so tam vse od ustanovitve avgusta 2014 prikrito izkoriščali prostitucijo. »Vstopali so lahko le moški, vstopnina je bila od 60 do 85 evrov. Ženske so lahko prišle le, če so ponudile spolne storitve, za kar so morale najprej prek spleta opraviti rezervacijo. Na tak način so osumljenci ves čas nadzorovali število oseb, ki so morale ponujati spolne storitve. Slednje so morale plačati 70 evrov vstopnine,« je razložil Antolovič. Prostitucija je bila pod popolnim nadzorom članov združbe, če se žrtve pravil niso držale, jim je bil nadaljnji vstop prepovedan. Na tak način so jim bile popolno podrejene in poslušne. Določali so tudi ceno spolnih storitev, ki je bila za vse enaka. »Spolne storitve je v tem času ponujalo več kot 300 oseb. Le tujke, iz Romunije, Ukrajine, Albanije, držav nekdanje Jugoslavije in tako dalje,« je povedal pomočnik direktorja NPU.

Analizirali bančni promet

Da bi zbrali potrebne dokaze, so v sredo opravili 42 preiskav. Prostost so odvzeli osmim ljudem, šest jih je ostalo v pridržanju, med njimi tudi vodji združbe. Danes so jih privedli k preiskovalnemu sodniku skupaj z ovadbo zaradi enajstih kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in prepovedanega prometa z drogami. »Preiskava je bila zelo zahtevna, saj je dobro organizirana združba vložila veliko truda v to, da je svojo dejavnost prikazovala kot zakonito. Analizirati smo morali tudi ves bančni promet gospodarske združbe od leta 2014, ki je obsegal izjemno veliko število denarnih transakcij,« je izjavil Antolovič.

Po besedah kriminalističnega inšpektorja Damijana Roškariča storilci tovrstnih kaznivih dejanj izkoriščajo ranljivost žrtev, njihov slabši ekonomski in socialni položaj. Tem prodaja telesa pomeni preživetje, večji del zaslužka pa porabijo za vzdrževanje sorodnikov v domovini. Zato se žrtve trgovine z ljudmi pogosto same niti ne prepoznajo kot take. Storilci jih spravljajo v finančno odvisnost – denarno jih na primer kaznujejo, če ne spoštujejo hišnega reda in pravil na delovnem mestu, vračati morajo »dolg«, ki je nastal s pridobitvijo delovnega dovoljenja in prihodom v Slovenijo, in podobno. Nasilje ali omejevanje gibanja, česar so bile deležne nekdaj, niti ni več potrebno. Policija je lani zaznala 85 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi, predlani pa 77. Pri tem poudarja, da sedanja ureditev izvajalcev prostitucije ne kriminalizira, preganja pa vse, ki se želijo z njihovim delom okoristiti.