Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se dva tedna pred novoletno turnejo ne more otresti neprepričljivih predstav v svetovnem pokalu. Varovanci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja so bili razglašeni na sobotni ekipni tekmi, ko so v Klingenthalu na vzhodu Nemčije zasedli skromno peto mesto z velikim zaostankom za vodilno četverico. Dan kasneje se je na tekmi posameznikov od slovenskih tekmovalcev znova najbolje odrezal Peter Prevc, ki se je udomačil na osmem mestu. Enak dosežek mu je namreč uspel na obeh tekmah v Nižnem Tagilu pred tednom dni.

Prevc se je ustalil med deseterico

»Z uvrstitvijo sem zadovoljen. Upam, da gradim dobre temelje, da bom formo na prihodnjih tekmah lahko počasi stopnjeval. Rezerve so še, a ne prehitevajmo,« je previdno razložil Peter Prevc, ki je v finalu zapravil eno mesto. Njegovi dosežki v letošnji sezoni kažejo, da se je ustalil med najboljšo deseterico, a mu še vedno manjka pika na i, da bi pristal na stopničkah. Prvo mesto na posamični tekmi je zasedel japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši, ki je s štirinajsto zmago v karieri prevzel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Kobajaši je v finalu v dokaj enakovrednih razmerah za vse tekmovalce potrdil vodilni položaj iz prve serije in odbil napade tekmecev. Drugi je bil Stefan Kraft, tretji pa Marius Lindvik.

Drugi slovenski skakalci so nastopili rezervirano. Timi Zajc je bil daleč od nastopa v finalu, komaj 33. pa je bil zmagovalec poskusne serije Anže Semenič. Slovenski tabor je spet doživel diskvalifikacijo zaradi nepravilnosti pri dresu, zato Domen Prevc v drugi seriji ni smel skočiti. Rok Justin je bil z najslabšim skokom finala šele 29., Anže Lanišek pa je po trinajstem mestu povedal, da v Klingenthalu ni pričakoval večjih uspehov, saj že v Nižnem Tagilu ni skakal dobro. »Zelo smo zadovoljni z osmim mestom Petra Prevca, ki je naredil dva zelo lepa skoka. Glede na ponesrečen skok v poskusni seriji smo zadovoljni tudi z Laniškom,« je skopo komentiral selektor Gorazd Bertoncelj.

Slabše volje je bil po sobotni ekipni predstavi slovenskih skakalcev, ki se niso uspeli enakovredno kosati z vodilno četverico iz Poljske, Avstrije, Japonske in Norveške. Anže Lanišek je bil edini slovenski predstavnik, ki je skočil čez 130 metrov, kar je bilo mnogo premalo za odmeven dosežek. »Zadovoljni smo samo s tehnično izvedbo skokov, rezultat pa ni zadovoljiv. Ciljali smo višje, a se nam ni izšlo,« so besede Gorazda Bertonclja. Peter Prevc ga je dopolnil, da slovenski tekmovalci niso imeli sreče z vremenskimi razmerami.

Tekmovalce v svetovnem pokalu pred novoletno turnejo ta konec tedna čakata še preizkušnji v Engelbergu, že pojutrišnjem popoldne pa se bodo v Planici pomerili za domačo krono.

Ema Klinec na stopničkah

Potem ko se je Ema Klinec pred tednom dni v Lillehammerju na obeh tekmah zavihtela na nehvaležno četrto mesto, je v Klingenthalu zaostala le za zmagovalko sobotne preizkušnje Chiaro Hölzl. Ema Klinec, ki je bila večino lanske zime poškodovana, je na nemški skakalnici desetič stopila na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. Smučarskim skakalkam je v Klingenthalu zagodlo vreme, saj je pihal premočan veter, da bi izpeljali tudi finalno serijo. Na koncu so obveljali dosežki prve serije. »Zame sta bili obe četrti mesti v Lillehammerju največja motivacija. Vseeno me je malo žrlo, ker nisem naredila svojih najboljših skokov na Norveškem. V Klingenthalu sem si že na treningu dokazala, da lahko lepo skočim. Med tekmo sem slutila, da bo obveljala samo ena serija in sem vedela, da bo prvi skok odločilen, zato sem se odločila, da takoj stopim na plin in zdaj sem zelo vesela tega drugega mesta,« je komentirala Ema Klinec.

Slovenke so se izkazale z moštvenim duhom, saj so točke osvojile tudi Nika Križnar (12. mesto), Špela Rogelj (13.), Jerneja Brecl (17.), Katra Komar (21.) in Urša Bogataj (25.). Selektor Zoran Zupančič je z zadovoljstvom ugotovil, da je profil letalnice v Klingenthalu pisan na kožo slovenskim tekmovalkam: »Morda sta malce manj zadovoljni le Nika Križnar in Urša Bogataj, ki ciljata visoko, a bosta kmalu dobili novo priložnost.« Smučarske skakalke se v tem koledarskem letu ne bodo več bojevale za točke v svetovnem pokalu, saj bo naslednja tekma šele v začetku januarja v Saporu na Japonskem.