Slovenijo so v Klingenthalu zastopali Anže Lanišek (133,0/117,0 m), Anže Semenič (119,0/126,5 m), Timi Zajc (118,5/127,5 m) in Peter Prevc (128,5/124,5 m).

Ekipno tekmo, drugo v novi sezoni svetovnega pokala, je po številnih težavah prirediteljem vendarle uspelo izpeljati, čeprav so imeli veliko težav z vetrom, zaradi prestavljanja začetka ženske tekme pa so se znašli tudi v časovni zagati. Tako so skakalce na ekipno preizkušnjo spustili brez poskusne serije.

Slovenija je začela dobro, Lanišek je z lepim skokom popeljal ekipo na tretje mesto za Avstrijo in Poljsko. Nadaljevanje pa ni bilo tako dobro; Semenič je pristal pri le 119 metrih, Slovenci pa so padli na četrto mesto. V tretji skupini tudi Timiju Zajcu, ki je moral dvakrat na zaletno rampo, ni uspelo izpeljati dobrega skoka. Pristal je pri 118,5 metra, kar je Slovenijo potisnilo na peto mesto. Zadnji Slovenec Peter Prevc je bil s 128,5 metra sicer daljši, 429,1 točke pa je pomenilo peto mesto po prvi seriji. Vodila je Poljska s 503,3 točke pred Avstrijo, Japonsko in Norveško.

Lanišek je finalno serijo odprl s skromno daljavo in z le 117 metri še povečal zaostanek za vodilnimi. Semenič je v finalu skočil malce bolje kot v prvi seriji, pristal je pri 126,5 metra, kar pa ni spremenilo razmerij in Slovenija je ostala trdno na petem mestu.

Zajc je v finalni seriji prav tako skočil bolje, 127,5 metra, Prevc pa je nazadnje s 124,5 metra potrdil končno peto mesto.

Slovenci so bili danes daleč od stopničk, v boju zanje pa so Poljaki Piotr Žyla, Jakub Wolny, Kamil Stoch in Dawid Kubacki zanesljivo premagali Avstrijce (Philipp Aschenwald, Gregor Schlierenzauer, Michael Hayböck, Stefan Kraft), na zadnjo stopničko so stopili Japonci Yuiya Sato, Daiki Ito, Junshiro Kobayashi in Ryoyu Kobayashi.

"S končnim izkupičkom nisem zadovoljen. Morda bi lahko uporabil obrabljeno floskulo, da danes ni bil naš dan. Nismo skočili najbolje, tudi z razmerami se nam ni ravno 'poklopilo' in končali smo na mestu, kjer smo. Da bi razmere vplivale na pripravo na tekmo, niso, jaz sem sem normalno pripravljal, a danes ni bil naš dan," je po tekmi priznal Peter Prevc.

"Danes smo zadovoljni s samo tehnično izvedbo skokov, malo pa smo nezadovoljni z rezultatom. Merili smo višje, žal se ni izšlo. Jutri je nov dan in upam, da bomo skakali dlje kot danes," pa je dejal trener Gorazd Bertoncelj.

V Klingenthalu bo v nedeljo še posamična tekma, prva serija se bo začela ob 16. uri. Nastopilo bo šest Slovencev, Zajc, Peter Prevc, Lanišek, Semenič, Domen Prevc in Rok Justin.

Ema Klinec zdržala vremensko loterijo in skočila tik pod vrh

Na tekmi svetovnega pokala smučark skakalk je slovenska tekmovalka Ema Klinec (129 m, 118,9) osvojila drugo mesto. Zaostala je le za Avstrijko Chiaro Hölzl (141 m, 124,6). Prireditelji so po številnih težavah zaradi vetra in prestavljanju začetka tekme izvedli le eno serijo.

Tretjo tekmo skakalk v tej sezoni je danes zaznamovalo predvsem vreme. V Klingenthalu so imela dekleta pravo maratonsko preizkušnjo, ki bi se morala začeti že ob 11.45. A prvo serijo so takrat po le nekaj skakalkah prekinili, močan veter je preprečil izvedbo serije, začetek pa so prestavili na 14.30. Prirediteljem se je mudilo, saj so morali pozneje popoldne pod streho spraviti še moško ekipno tekmo.

Drugi poskus je bil ob 14.30, ta se je nazadnje končal uspešno. Povsem brez težav ni šlo niti tokrat, a čeprav so serijo večkrat prekinili, so jo vendarle izpeljali do konca.

Na koncu so obveljali le izidi te prve serije, drugo je vodstvo tekmovanja odpovedalo, nad takšno odločitvijo pa se v slovenskem taboru niso pritoževali. Tik pod vrhom je namreč končala Ema Klinec, ki je tako nadgradila dobro formo iz Lillehammerja in dvema četrtima mestoma dodala še drugo.

S 129 metri in 118,9 točke je zaostala le za Hölzlovo. Ta je poletela kar do 141 metrov, s 124,6 točke pa je skočila na vrh in se veselila prve zmage v karieri na tej ravni. Tretje mesto je osvojila domačinka Katharina Althaus (131,5 m/118,6 točke).

"Zame sta bila največja motivacija obe četrti mesti v Lillehammerju. Vseeno me je malo žrlo, ker nisem naredila svojih najboljših skokov na Norveškem. Včeraj sem si na treningu dokazala, da lahko lepo skočim. Danes sem nekako slutila, da bo samo ena serija in sem vedela, da bo prvi skok odločilen, tako da sem se odločila, da takoj stopim na plin in sem zelo vesela tega drugega mesta," je nastop ocenila druga na današnji tekmi.

Osmoljenka vremenske loterije pa je bila danes vodilna po prvih dveh tekmah Norvežanka Maren Lundby. Dolgo je morala čakati svoj skok, na koncu pa je iztržila le 127 metrov in bila peta.

Vse slovenske tekmovalke so končale v točkah: Nika Križnar (119 m/87,1) je bila 12., tik za njo Špela Rogelj (118,0 m/86,2), Jerneja Brecl (116,0 m/82,5) je bila na 17. mestu, Katra Komar je v prvem nastopu v tej sezoni končala na 21. mestu (109,0 m/76,9), Urša Bogataj (111,0 m/71,2) pa je slovenske nastope zaokrožila s 25. mestom.

Uspeh v Nemčiji je najboljšo slovensko skakalko za mesto povzdignil tudi v skupnem seštevku, kjer je zdaj tretja s 180 točkami. Prva je ostala Lundbyjeva z 245, a se ji je močno približala današnja zmagovalka Hölzlova z 240. V deseterici pa je z 82 še Križnarjeva na osmem mestu.

"Ta profil skakalnice nam leži. Ema je kazala stabilne skoke, res je, da je včeraj pokazala najboljši skok na treningu v drugi seriji, ko je bila tudi najdaljša. Tudi danes je skočila zelo lepo, kar je bilo dovolj za drugo mesto. Ekipno prav tako zelo lep rezultat, sta pa morda malce manj zadovoljni Nika in Urša, ki ciljata višje. Te napakice, ki sta jih danes naredili, so se skozi nestabilni zrak potencirale in žal bosta priložnost imeli naslednjič," pa je ocena trenerja Zorana Zupančiča.

Pred skakalkami je zdaj daljši premor, naslednja tekma svetovnega pokala bo na sporedu šele v začetku januarja v Sapporu.