»Ali smo kaj preračunavali? Premagati moramo Nanterre, po možnosti z več kot šestimi točkami, nato pa še Joventut. To je naš edini račun,« je pred tekmo 9. kroga evropskega pokala v košarki bistvo povzel športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović. Potem ko so bili Ljubljančani po petih zaporednih porazih v drugokakovostnem evropskem tekmovanju praktično že odpisani iz igre za napredovanje, so jim tri zaporedne zmage vrnile upanje na uvrstitev v drugi del. Da bi uresničili pred sezono zadani cilj, potrebujejo še dve. Najprej danes v Parizu proti Nanterru ter nato še prihodnji teden v Stožicah proti Joventutu. Ob veliki smoli zmajem ne bi zadostoval niti tak razplet, a o tem ne želijo razmišljati. Kot pravi Bečirović, je osnova, da opravijo svoje delo.

Zmagaj ali pojdi domov

Čeprav Olimpija v zadnjem obdobju igra dobro in je od osmih dobila šest tekem, pa je nekoliko manj spodbudno dejstvo, da sta oba poraza prišla na gostovanjih. Proti Zadru in Budućnosti moštvo trenerja Slavena Rimca ni imelo nikakršnih možnosti za zmago, čemur pa hrvaški strateg ne pripisuje velikega pomena.

»Tekma z Zadrom ni realna za kakršne koli analize, medtem ko smo v Podgorici pokazali dva obraza. Zelo slab prvi polčas, v katerem smo izgubili veliko žog in na drugi strani prejeli trojke ali pa je Budućnost za tri zadela po skokih v napadu. To so situacije, ki se jim lahko izognemo, a občasno še nismo dovolj psihično stabilni. Zato še vedno nekoliko nihamo, čeprav so igralci že skoraj v popolnosti osvojili principe v igri in zgradili dobro kemijo,« pojasnjuje Slaven Rimac.

Štiriinštiridesetletni Zagrebčan od svojih varovancev zahteva visoko motiviranost, za kar se mu bržčas ni treba bati. Drugokakovostno evropsko tekmovanje igralcem predstavlja poseben čar, kar je bilo zaznati tudi v besedah Ryana Boatrighta. »Zmagaj ali pojdi domov. Tako enostavno je. Ni važno, ali do uspeha pridemo z grdo igro in zmago za točko ali z visoko razliko. Ko smo se zbrali poleti, nihče ni niti za sekundo pomislil, da se ne bi uvrstili v drugi del evropskega pokala. Zares bi nas potrlo, če bi nam do konca sezone ostala le ena tekma na teden. Pot do napredovanja ne bo lahka. Čakata nas pomembna izziva, a smo na njiju pripravljeni,« pravi 26-letni Američan Ryan Boatright, ki je iz tekme v tekmo v boljši formi. »Igram bolje, a ne tako, kot sem sposoben. Lahko sem še precej boljši. Prvič v karieri v igro prihajam s klopi za rezervne igralce. Nekaj časa sem potreboval, da sem se na to privadil in našel svojo vlogo v ekipi. Zdaj je to za mano, iz dneva v dan pa trdo delam, da bi bil boljši in da bi lahko svojemu moštvu pomagal do uspehov.«

Če bodo pravi, ni bojazni

Če bi Olimpija z Nanterrom igrala pred dvotedenskim premorom v evropskem pokalu, bi verjetno imela več možnosti za uspeh. Francosko moštvo tedaj ni bilo v pravi formi, manjkal pa je tudi njihov prvi strelec Kenny Chery. 27-letni Kanadčan je zdaj znova v pogonu, skupaj s soigralci pa je na zadnjem obračunu v francoskem prvenstvu, kjer sicer zasedajo šele deveto mesto, ugnal Strasbourg.

»Nanterre v polni postavi je dobra ekipa, ki igra agresivno v obrambi in stavi na hitre protinapade. Njihova šibka točka je višina. Tu smo v prednosti tako kar se tiče branilcev kot centrov. Njihovi trije zunanji igralci Chery, Moore in Cordinier so kakovostni, a jih lahko napadamo s hrbtno igro, bloki in igro ena na ena. Upam, da bomo razpoloženi za igro in da bomo imeli strelski dan. Če bi na začetku zadeli nekaj metov od daleč, bi njihova agresivnost zvodenela. Če bomo pravi, se nimamo česa bati,« je odločen Rimac.

Evropski pokal, 9. krog, skupina C: Darušafaka – Brescia -:-, danes ob 20.45: Nanterre – Olimpija, Juventut – Unics, vrstni red: Darušafaka in Unics po 5-3, Joventut in Brescia po 4-4, Nanterre in Olimpija po 3-5.