Pričakovanja so bila smela, želje velike. Na uvodnem treningu na začetku avgusta so napovedi segale od uvrstitve v drugi del do izločilnih bojev, kjer naj bi bilo mogoče vse. Da bi se evropska sezona utegnila zaključiti že sredi decembra, ni verjel nihče. A to je po porazu proti Nanterru za košarkarje Cedevite Olimpije postalo realnost. Moštvo trenerja Slavena Rimca je po izjemnem začetku tekme in prednosti kar 24 točk na začetku druge četrtine povsem popustilo in v Parizu zabeležilo šesti neuspeh na deveti tekmi, ki mu je dokončno zaprl vrata napredovanja med šestnajst najboljših moštev v drugokakovostnem evropskem tekmovanju. Kljub razočaranju, ki je v zmajevem gnezdu veliko, pa morajo igralci in trenerski štab čim hitreje dvigniti glavo in se osredotočiti na ligo ABA, ki je v letošnji »prehodni« sezoni za ljubljanski klub primarni cilj, saj prinaša vstopnice za evropska tekmovanja.

Kot zvezdniki NBA iz nekdanje filmske uspešnice Space Jam

Če kaj, so glavna težava Olimpije v letošnji sezoni izrazita nihanja v igri. Kazalo je že, da jih je trener Rimac novembra odpravil, a so se v zadnjem obdobju vrnila. Zmaji so proti Nanterru odigrali praktično popolnih 12 minut, nato pa pri prednosti za 24 tako rekoč ugasnili. Nasprotnika so imeli na kolenih, a so ga po svojih napakah vrnili k življenju. Prav neverjetno je, kako lahko Ljubljančani v določenem trenutku igrajo brezhibno, že v naslednjem pa delujejo kot zvezdniki NBA iz nekdanje filmske uspešnice Space Jam z Michaelom Jordanom in Zajčkom Dolgouščkom v glavnih vlogah, ki jim zlobni vesoljci ukradejo vse njihove spretnosti in imajo težave že s preprostim vodenjem žoge. »Domači košarkarji so na tekmi zadevali veliko, a smo jim veter v hrbet s svojimi neumnostmi dali sami. Dovolili smo, da poberejo veliko skokov v napadu, in izgubili preveč žog. Nerazumljivo je, kako lahko na eni sami tekmi pokažemo dva različna obraza. Na začetku tekme se je videla motiviranost, energija. Bili smo točno takšni, kot smo želeli biti. Sledil je padec osredotočenosti, skušali smo obdržati visok ritem igre z menjavami igralcev, a na koncu smo tekmo izgubili v zadnji četrtini. Iskreno mislim, da smo domačinom zmago preprosto poklonili,« je potek dogodkov v Parizu opisal Slaven Rimac, ki pri izpadu iz evropskega pokala nikakor ni brez madeža.

Ker je hrvaški strateg pri združitvi Olimpije in Cedevite dobil prednost pred Juretom Zdovcem, je pod še podrobnejšim drobnogledom slovenskih košarkarskih ljubiteljev. S predstavami v drugokakovostnem evropskem tekmovanju jih ni prepričal, pa čeprav je res, da je poleti v roke dobil z vseh vetrov sestavljeno ekipo, ki ima pomanjkljivosti oziroma bi potrebovala vsaj še kakšno kakovostno okrepitev, v prvi vrsti na mestu organizatorja igre. Ali jo bo hrvaški strateg v lovu na čim boljšo uvrstitev v ligi ABA dobil, je veliko vprašanje. Ali kot je pred časom povedal športni direktor Sani Bečirović: »Kolebamo, ali zarezati v proračun za prihodnjo sezono, ki bo precej večji, ali pa s tem, kar imamo, speljati sezono in naslednje leto sestaviti zares močno ekipo za večje stvari.«

Blažič in Zirbes največja dolžnika

Kljub zgornjemu dejstvu je treba poudariti, da bi Olimpija na uvodnih petih tekmah skupinskega dela enostavno morala iztržiti več. V prvem krogu je proti Darušafaki v Stožicah v 12. minuti vodila za 14, v drugem na gostovanju v Kazanu pri Unicsu v 28. za 13, v Brescii v 17. za 14 in v že omenjenem Parizu proti Nanterru v 12. minuti za 24 ter v 30. za 13. Res je, da se v današnji košarki, kjer prevladuje hitra igra, lahko stvari spremenijo v trenutku, a vseeno bi moštvo s precej izkušenimi posamezniki moralo vsaj kakšno od štirih omenjenih tekem pripeljati do uspešnega konca. V tem primeru bi upi za napredovanje pred zadnjo tekmo proti Joventutu še tleli. Olimpija je na devetih letošnjih tekmah v evropskem pokalu od skupnih 360 minut vodila slabih 200 ali 55,6 odstotka časa. Da je na koncu iztržila le tri zmage, si nikakor ne more šteti v čast.

Ljubljanska publika je s tekmami v evropskem pokalu znova začutila, kaj pomenijo tekme na nekoliko višji kakovostni ravni. Vodilni v klubu obljubljajo, da bo to v prihodnje stalnica oziroma da bo še boljše, saj odkrito računajo na preboj v evroligo. Letos še ne, čeprav glede na do sedaj videno tudi to ni povsem izključeno. A če se bodo zmaji želeli vključiti v boj za sam vrh lige ABA, jih čaka še precej trdega dela. Ob tem bosta morala formo dvigniti kapetan Jaka Blažič in zadnja okrepitev pred sezono Maik Zirbes, ki sta glede na predstave in pričakovanja do sedaj največja dolžnika.