Današnje popoldne, ko so se pri košarkarski Cedeviti Olimpiji spomnili na zmago v evropskem pokalu leta 1994, je dobilo zaključek, kot si ga je tak dogodek tudi zaslužil. Ljubljančani so na navdušenje skoraj 6000-glave množice v 9. krogu lige ABA v Stožicah nadigrali evroligaško Crveno zvezdo in ji zadali že četrti letošnji poraz v jadranskem tekmovanju. Košarkarji trenerja Slavena Rimca so unovčili dejstvo, da so bili bolj spočiti, saj med tednom niso imeli tekme v evropskem pokalu. Zanimivo, da gledalci pred TV-sprejemniki tekme niso mogli spremljati na TV 3, so jo pa lahko v posnetku, ko bi moral biti prenos obračuna iz Zagreba med Cibono in Primorsko. Razumi, kdor lahko.

Hauptman prikimaval Boatrightu

Čeprav so v taboru Olimpije pred tekmo poudarjali, da je polom v Zadru pozabljen, je začetek obračuna proti Crveni zvezdi minil v zelo podobnem ritmu. Ljubljančani so delovali zaspano, kot da jih številen obisk navijačev ne bi ganil. Čeprav gostje prav tako niso delovali suvereno, so si hitro nabrali osem točk prednosti, kar je Rimca prisililo v prvo minuto odmora. Po njej so igralci v zelenih dresih zaigrali kot prerojeni, največ zaslug za to pa je imel Ryan Boatright, ki je s klopi vnesel pravo energijo, njegove poteze pa je s prikimavanjem ob igrišču pospremil tudi Dušan Hauptman. Z boljšim napadom zmajev je nenadoma začela funkcionirati tudi obramba in gostitelji so si v drugi polovici druge četrtine nabrali že 12 točk naskoka. Ko bi morali še malo pritisniti in si do glavnega odmora priigrati lepo zalogo, so popustili. Zvezdi je uspel delni izid 11:2 in ugodno izhodišče pred drugim polčasom, v katerega pa je Olimpija vstopila s pravim odnosom. Marko Simonović je zadel hitro trojko, skupaj s soigralci pa še naprej držal prednost. Ko je v zadnji četrtini priložnost za presenečenje začutila tudi publika, je v Stožicah postalo vroče. Atmosfera je ponesla domače igralce, ki do konca niso popustili, kot v najboljših časih pa so jih k uspehu pospremile stoječe tribune.

»Zvezda je velik motiv za vsako ekipo v ligi ABA. Bili smo pripravljeni, ko pa je zaškripalo, nam je veter v hrbet dala publika. Reakcija po porazu z Zadrom je bila prava,« je bil zadovoljen Slaven Rimac, kot tudi nekdanji kapetan Beograjčanov Marko Simonović. »Tekma proti Zadru ni bila realna. Imeli smo objektivne težave, pred njo pa naredili tudi nekaj zahtevnih treningov z namenom, da bi se nam to izplačalo pozneje v sezoni. Doživeli smo spodrsljaj, a ga popravili z zmago proti Zvezdi. Pokazali smo veliko energije, kar je na koncu odločilo o zmagovalcu.«

Cibona presenetila Primorsko, Krka brez možnosti v Beogradu

Po zmagi z FMP je trener Primorske Jurica Golemac opozarjal na obrambo, ki tudi proti Ciboni ni bila na najvišji ravni, saj so Koprčani že ob polčasu prejeli 50 točk. Kljub mukam v igri so gostje imeli napad za zmago, a je Lance Harris naredil 3,3 sekunde pred koncem prekršek v napadu. Na drugi strani je Filip Bundović z uspešnim metom prehitel sireno in Ciboni prinesel tretjo zaporedno zmago. »Imeli smo kar 24 izgubljenih žog, kar je absolutno preveč. Kljub temu smo imeli napad za zmago, a smo naredili napako. To je košarka. Gremo naprej,« je bil kratek Jurica Golemac.

Krka proti Partizanu v Beogradu ni imela večjih možnosti za presenečenje. »Partizan je pokazal kakovost, saj je bil spočit. Imeli smo pripravljen načrt, da presenetimo nasprotnika, a nam ni uspelo,« je povedal trener Krke Vladimir Anzulović.

Liga ABA, drugi izidi 9. kroga: Igokea – Mega 69:72 (18:21, 33:30, 52:50, Vaughn 21; Tansković in Stanić po 12, Mesiček 10, Macura 0), Mornar – Budućnost 92:95 po dveh podaljških (20:21, 41:44, 56:62, 78:78, 87:87, Pullen 21, Begić 6; Cobbs 9), že odigrano: FMP – Zadar 94:67.