Po gostujočem porazu proti nemškemu prvaku Berlin Recycling Volleys v uvodnem krogu lige prvakov odbojkarje ACH Volleyja v drugem bržkone čaka še težji izziv. V dvorani Tivoli jim bo na nasprotni strani mreže danes stal aktualni ruski prvak Kuzbas Kemerevo, ki se poleg veliko večjega proračuna od slovenskega predstavnika ponaša tudi s tremi ruskimi reprezentanti. V Ljubljano se vračajo Anton Karpukov, Igor Kobzar in prvi zvezdnik ekipe Viktor Poletaev, ki so tu zaigrali že na septembrskem evropskem prvenstvu. Moštvo trenerja Gheorgheja Cretuja je v izvrstni formi, saj so v Slovenijo pripotovali na krilih šestih zaporednih zmag. Med drugim so pred tednom dni brez oddanega niza premagali Fakel Novi Urengoj, s katerim se bo ACH Volley pomeril v prihodnjem krogu lige prvakov.

»Mislim, da imamo dobre možnosti za zmago,« je kljub uglednemu nasprotniku optimističen korektor Ljubljančanov Petar Đirlić. »Nasprotnika spoštujemo, ne nazadnje gre za aktualnega ruskega prvaka. A nekaj izkušenj z ruskimi ekipami že imamo, saj smo v lanski sezoni igrali z Zenitom iz Sankt Peterburga, proti kateremu nas je doma od zmage ločilo le nekaj točk. Mislim, da je bil Zenit celo boljša ekipa, kot je Kuzbas, saj so imeli kakovostnejše tujce,« ocenjuje Hrvat v dresu slovenskega prvaka. Razlog za njegovo pogumno napoved nemara tiči v dejstvu, da je zaradi poškodbe vprašljiv nastop Poletaeva, kot tudi, da bo s soigralci lahko računal na podporo s tribun, saj naj bi si tekmo po neuradnih podatkih ogledalo več kot 2000 navijačev.

Trener slovenskega prvaka Matija Pleško sicer za dvoboj zagotovo ne bo mogel računati na sprejemalca Mateja Köka, ki bo z igrišč odsoten približno dva meseca, zaradi bolezni pa je negotov nastop libera Kyla Patricka Dagostina. »Merilo v športu je dober rezultat, to pa je v odbojki zmaga,« na vprašanje, s čim bi bil drevi zadovoljen, odgovarja Matija Pleško. »Tekma bo velika priložnost za naše igralce, da se dokažejo v domači dvorani pred domačimi gledalci. Skušam jim vsiliti miselnost, da igrajo vsako točko posebej in da ne razmišljajo predaleč naprej. Kaj nam bo to prineslo, pa je odvisno tudi od tega, koliko nam bo dopuščal tekmec, da razvijemo svojo igro,« še razmišlja nekdanji kapetan ACH Volleyja.

Poleg Ljubljančanov bodo danes ob 20. uri na igrišče stopili tudi odbojkarji Calcita, ki v Kamniku začenjajo nastope v pokalu challenge. Lani so se v tem tekmovanju prebili do četrtfinala, letos pa bo njihov prvi nasprotnik šestkratni državni prvak Portugalske Sporting iz Lizbone. »Po podatkih, ki jih imam, gre za neverjetno izkušeno ekipo. Čeprav so že nekoliko v letih, so še vedno sposobni igrati zelo dobro. Vprašanje je le, ali so sposobni v roku nekaj dni odigrati dve kakovostni tekmi. Prepričan sem, da imamo možnosti za zmago, še zlasti v Kamniku,« je samozavesten trener Calcita Marko Brumen.