ACH Volley je pred domačim občinstvom pripravil eno največjih presenečenj v zadnjih letih in se v drugem krogu lige prvakov veselil odmevne zmage proti ruskemu odbojkarskemu velikanu Kuzbasu. Igralci trenerja Matije Pleška so tekmo dobili s 3:2 (23, 16, –25, –23, 17) in tako prekinili črn niz porazov v najmočnejšem evropskem tekmovanju, ki je trajal vse od 1. marca leta 2017, ko je v Tivoliju padla italijanska Modena. V vrstah zmagovalcev, ki sta jih odlikovala vrhunski sprejem in napad, se je z neverjetnimi 36 točkami izkazal Božidar Vučićević.

Odbojkarjem ACH Volleyja se je pred tekmo uresničila tiha želja, saj je Kuzbas v Ljubljano pripotoval brez poškodovanega glavnega zvezdnika Viktorja Poletajeva. Ne glede na to so bili gostje izraziti favoriti za zmago, saj jih že dejstvo, da so aktualni prvaki Rusije, uvršča med glavne kandidate za končno zmago v letošnji ligi prvakov. A začetek Kuzbasa je bil daleč od šampionskega. Slabši sprejem, napake pri začetnem udarcu in uspešni protinapadi Ljubljančanov so botrovali temu, da je na uvodu prvega niza nepričakovano zaostajal za dve točki (8:10). Čeprav je že v naslednjih minutah s serijo štirih zaporednih točk prešel v vodstvo, pa vztrajnim gostiteljem ni mogel pobegniti. Uspešen odpor ACH Volleyja je ruske odbojkarje presenetil, saj so v končnici močno popustili. Slovenski prvaki so njihovo nezbranost izkoristili in na krilih kar 74-odstotnega sprejema osvojili prvi niz.

Kriznih minut za goste kar ni hotelo biti konec niti v nadaljevanju. Servis jim ni stekel, napad še manj, medtem ko je na nasprotni strani mreže igralcem trenerja Matije Pleška uspevalo prav vse. Njihovi udarci na nasprotnikovo polovico igrišča so bili močni in natančni, sprejem še vedno zelo soliden, prednost pa je posledično rasla in rasla. Sprva je znašala tri, nato sedem, proti zaključku niza pa že neverjetnih devet točk (21:12 in 24:15). Tudi tako ugleden tekmec, kot je Kuzbas, tolikšnega zaostanka proti tako razigranemu nasprotniku preprosto ni zmogel nadoknaditi.

Da ACH Volley celotne tekme na tako visoki ravni ne bo zmogel odigrati, kot tudi, da kriza Kuzbasa ne bo trajala večno, je bilo jasno. Ljubljančanom je pošla sapa, gosti pa so se prvič po izidu 17:18 v prvem nizu v tretjem znova znašli v vodstvu (8:9). V igri domačih je bilo čutiti vse manj žara in vse več nezbranosti, kar je ruski prvak znal kaznovati. A ko je vodil že za štiri točke, se je iskra v domačih igralcih znova prebudila. Počasi, vendar vztrajno so začeli loviti zaostanek in Kubas ujeli pri 23:23. A v dramatični končnici se je tehtnica nagnila na rusko stran, potem ko je poraz svoje ekipe z blokom preprečil Mikhail Šerbakov.

Gosti so si po znižanju zaostanka pošteno oddahnili, povrnili pa si tudi nekaj načete samozavesti. Če so Ljubljančani pred tem prihajali tudi do lahkih točk, so se morali v četrtem nizu za vsako močno potruditi. Čeprav sta se moštvi vseskozi izmenjavali v vodstvu, je postajalo jasno, da dlje ko je trajal obračun, bolj domače so se igralci Kubasa počutili v tivolski dvorani. To se je tudi potrdilo, potem ko so tekmo pripeljali do odločilnega petega niza. Ta je ponudil zgolj nadaljevanje preteklih dveh, za nameček pa še infarktno končnico. Priložnost za zmago se je ponudila tako enim kot drugim, a tudi z nekaj sreče so se odmevne zmage na koncu razveselili gostitelji.

»V Tivoliju so padli ruski prvaki, kar je nekaj enkratnega. Od njih smo bili boljši na evropskem prvenstvu, zdaj smo jih ugnali še v ligi prvakov. Zaključki nizov nam velikokrat ne gredo na roko, a tokrat se nam je le nasmehnila sreča. Škoda, ker tekme nismo odločili že prej, a če bi nam pred tem nekdo ponudil takšen razplet, mislim, da bi ga vsi z veseljem sprejeli,« je po zmagi dejal bloker ACH Volleyja Matic Videčnik. S soigralci ga naslednja tekma v ligi prvakov čaka v torek, ko bo gostoval pri še eni ruski ekipi, Fakel Novem Urengoju.