Ljubljansko odbojkarsko moštvo po klavrnem izkupičku v lanski sezoni lige prvakov, ki jo je zaključilo po skupinskem delu brez zmage in z dvema osvojenima točkama, v letošnji nemara čaka še zahtevnejša naloga. Žreb je bil ACH Volleyju izrazito nenaklonjen, saj bodo nastopali v skupini B, nasproti pa jim bodo stali močna ruska predstavnika Kuzbas Kemerovo in Novi Urengoj ter nemški prvak Berlin Recycling Volleys. Za nameček se v taboru slovenskih prvakov že od samega začetka sezone otepajo s številnimi poškodbami, ki so bile v nekem trenutku celo tako številčne, da so jim morali na treningih na pomoč priskočiti tudi nekdanji igralci kluba. »Ne bi hotel iskati izgovorov, a res imamo ogromno smole s poškodbami. V letošnji sezoni še nismo nastopili kompletni. Sploh ne bom povedal, koliko igralcev bo odpotovalo v Nemčijo, da ne bi priklical še dodatne smole. A s tem se moramo sprijazniti. Srečko Katanec bi dejal – imamo, kar imamo,« pretiranega optimizma pred drevišnjim uvodnim gostovanjem v ligi prvakov pri Recycling Volleys iz Berlina ni kazal trener ACH Volleyja Matija Pleško.

Triinštiridesetletnik je bil na enem zadnjih treningov pred odhodom v nemško prestolnico precej mrkega obraza, saj je njegova ekipa še v nedeljo igrala derbi srednjeevropske lige v Kamniku pri Calcitu, včeraj pa že pakirala kovčke za odhod v Nemčijo. »Pozno smo izvedeli, da moramo tekmo s Calcitom odigrati v nedeljo, kar me je zmotilo. V tem trenutku in v tem stanju, v kakršnem smo, nam igranje dveh pomembnih tekem v tako kratkem času ne ustreza,« nezadovoljstva ni skrival Pleško. Čeprav je bila nedeljska generalka za njegove igralce uspešna, saj so se Kamničanom oddolžili za oktobrski poraz in jih premagali s 3:1 (20, -20, 22, 17), pa se je na njej znova poškodoval sprejemalec Matej Kök. Triindvajsetletnik bo z odbojkarskih igrišč odsoten vsaj dva meseca, za nameček pa je že v soboto v hrbtu uščipnilo tudi njegovega soigralca Andrijo Vilimanovića.

Obračun proti Berlinčanom bo sicer že podal odgovor, kako kakovostne okrepitve je pripeljal ACH Volley in kako realne so njegove možnosti in apetiti za preboj iz skupinskega dela tekmovanja. Nemci so sicer v domačem prvenstvu po desetih krogih še neporaženi, tekmecem pa so doslej oddali le tri nize. Njihovo moštvo sestavljajo številni nemški reprezentanti (Moritz Reichert, Georg Klein, Julian Zenger), zanje pa igra tudi prvi podajalec ruske vrste Sergej Grankin. »Pregledal sem vse njihove tekme. Morda že pretiravam, saj gledam samo še odbojko, a to je moje delo. So kompletna ekipa z vrhunskimi igralci, kar je pri tekmovanju, kot je liga prvakov, tudi pričakovati,« je oceno drevišnjega nasprotnika podal trener Ljubljančanov.

Ker poleg vseh zdravstvenih nevšečnosti na strani slovenskih prvakov ne bo niti kakovosti, kot ključ za uspeh navajajo borben pristop, obenem pa upajo na morebitno podcenjevanje na strani gostiteljev. »Če bi lahko izbirali, si zagotovo ne bi izbrali takšne skupine. A ravno zato bomo morda nastopali bolj sproščeno,« razmišlja sprejemalec Jan Pokeršnik. »Nemci imajo dolgo klop, vendar bodo v tekmo zagotovo krenili manj resno, misleč, da jim nasproti stoji lažji nasprotnik. Če jim bomo v nizu ostali blizu do dvajsete točke, lahko presenetimo,« še pravi Pokeršnik, sicer eden redkih odbojkarjev ACH Volleyja, ki so mu poškodbe v minulih mesecih prizanesle.

Liga prvakov, prvi krog, skupina B, danes ob 17. uri: Kuzbass Kemerovo – Novi Urengoy, ob 19.30: Berlin Recycling Volleys – ACH Volley.