Britanci, vajeni spomladanskih volitev, decembra niso volili že od leta 1923, ko je britanski imperij pokrival petino planeta in Otočani še niso dobivali »pošte za v smeti«, kot na Otoku rečejo neželeni pošti. V času predbožične nakupovalne mrzlice so že dolgo vajeni dobivati gore neželene pošte trgovin, ki ponujajo vse od kompletne božične večerje do božičnih daril. Letos imajo hudo konkurenco: politične stranke, ki Britance prepričujejo, naj glasujejo zanje, ko se bodo v četrtek podali na volišča.

Borisovo pismo »dragim« volilcem

To, kar je novo, so osebno naslovljena pisma. »Dragim« meni, ženi in hčerki, čeprav vedno volimo laburiste, ne pa sinovoma (je možno, da zato, ker na družbenih omrežjih kritizirata torijce?), je, kot milijonom drugih volilcev, pisal konservativni premier Boris Johnson. »Nobenih zastojev. Nobenih odlaganj,« je začel z namigom na svoj »skuhan in pečen brexit«, preden je opisal svetlo prihodnost, ki je na dosegu roke, če se bo Britanija v petek zbudila pod konservativno večinsko vlado. »Brexit bomo izpeljali,« piše Johnson, »in imeli boljše bolnišnice, varnejše ceste, šole svetovnega kova … in spustili z vajeti britanski potencial.« Letak laburistične poslanske kandidatke v Wimbledonu, kjer je na referendumu leta 2016 več kot 70 odstotkov volilcev glasovalo proti brexitu, a leto kasneje vseeno še tretjič zapored izvolilo konservativnega poslanca Stephena Hammonda, poudarja glasno sporočilo laburistov: konservativci bodo ogrozili brezplačno javno zdravstvo.

Nalepka za laburiste, oglasna tabla za liberalne demokrate

Del letaka je nalepka za na šipo »12. 12. bom glasoval za laburiste«. Liberalni demokrati raznašajo največ letakov in največkrat trkajo na vrata. Njihovo sporočilo je: glasujte za nas, če želite ustaviti brexit in preprečiti konservativno večino v novem parlamentu, ki jo Johnson potrebuje za izvedbo brexita. In: glasujte za nas taktično, če ste laburistični volilci. Trdijo pa, da lahko v Wimbledonu samo oni premagajo konservativce. Čeprav so bili na volitvah leta 2017 daleč na tretjem mestu s 15,5 odstotka glasov (zmagali so konservativci s 46 odstotki, drugi so bili laburisti s 35 odstotki glasov). Trdijo tudi, da po lastnih raziskavah za njimi zaostajajo samo dva odstotka, laburisti pa petnajst. Edini ponujajo oglasno tablo na količku z napisom »Tukaj zmagujejo liberalni demokrati«. Ste zmedeni o tem, koga voliti, da ustavite brexit, sprašuje eden od letakov, naslovljen na cele družine. In odgovarja: glasujte taktično. Za liberalne demokrate.

Johnson stavi na brexit

Mnogi volilci bodo v četrtek bolj kot kadar koli v preteklosti razmišljali o tem, komu zaupati ključe Downing Streeta 10 za naslednjih pet let. Liberalni demokrati in konservativni premier Boris Johnson želijo, da bi četrtkove volitve bile predvsem o brexitu. Johnson zato neutrudno dan za dnem kar naprej ponavlja svojo frazo »let's get brexit done« – izpeljimo brexit. Očitno je prepričan, da se mu zaradi velike brexitske obljube v petek ne bo treba izseliti z Downing Streeta 10. Ko so uradno še vedno drugič poročenega premierja včeraj vprašali, kaj bo za božič podaril svoji »punci« Carrie, ki živi z njim na koruzi na Downing Streetu, ni ravno presenetil z odgovorom: »Izpeljal bom brexit!« Laburisti obljubljajo nov, za Britanijo res dober brexitski sporazum v treh mesecih, v šestih pa referendum, na katerem bi se volilci odločili ali za sporazum ali za to, da ostanejo v EU. Liberalni demokrati pravijo, da je vsak glas zanje glas za preklic brexita.

Obljube, obljube, obljube

V tej kampanji so politični prvaki kot Božički, ki obljubljajo goro milijard za vse, od zdravstva do policije. Za znanega lažnivca med njimi velja samo Johnson. Kljub prednosti konservativcev v raziskavah javnega mnenja za deset odstotkov in več te volitve še daleč niso vnaprej odločene in še daleč ne bodo samo o ogroženosti brexita (Johnsonova trditev) ali brezplačnega javnega zdravstva (Corbynova trditev). Veliko volilcev je še neodločenih. Veliko bo taktičnega glasovanja tako tistih, ki hočejo brexit, kot tistih, ki nočejo brexita, pa tistih, ki hočejo preprečiti zmago ponavadi razposajenega Johnsona, in onih, ki nočejo zmage resnega, treznega Jeremyja Corbyna, ker ponujata zelo različni, sprti viziji prihodnosti.