Konservativni premier Boris Johnson je očitno prepričan, da je brexit politična sveta krava, ki mu bo danes prinesla večino v novem parlamentu. Z njo bi lahko izpeljal ne samo brexit na podlagi sporazuma, ki ga je sklenil z EU, ampak tudi trdi brexit, ki ga je stari parlament zavrnil.

Moderni mlekar Johnson

Zadnji dan kampanje navsezgodaj zjutraj Johnson ni ravno molzel pravih krav (samo brexitsko, ki ji zmanjkuje mleka), je pa obupno nepočesan dostavljal kravje mleko v kraju, v katerem je večina za brexit, ne mara pa konservativcev. Mleko je dostavil menda v samo dve gospodinjstvi (dovolj za fotografiranje!), ki sta slabo zaigrali presenečenje, ko jim je mleko še v trdi temi dostavil lažni mlekar. Pred spremljajočo veliko sedmo silo. »Poglej, kdo je tukaj!« je dejala Britanka možu, ko je odprla vrata in je pred njimi stal Johnson v jopiču z napisom »Moderni mlekar«. »Tako lepo vas je srečati, gospod premier, kaj počnete tako zgodaj?« je vprašala. »Dostavljam mleko, pomarančni sok, čistilo za pomivanje posede in druge reči,« je dejal Johnson, preden je začel običajni verbalni rafal o tem, kaj vse bo, če bodo glasovali zanj, dostavil poleg brexita. Kar vse so Britanci slišali že neštetokrat. Ko je novinar televizije ITV, ki je poročal v živo, hotel pogovor s premierjem, se je ta skril v hladilnico mlekarne, njegov telesni stražar pa je zaklel proti kameri. V živo! Česa vse Johnson ni počel v tej izjemno umazani kampanji, v kateri so bili konservativci po umazanosti in nizkih udarcih daleč na prvem mestu. Veliko je klovnaril v javnosti in se izogibal televizijskim soočenjem in resnim intervjujem. Predzadnji dan kampanje je celo skozi steno iz kock iz stiropora, na kateri je bil napis »Zastoj«, zapeljal z buldožerjem z napisom »Dokončajmo brexit«. Se mu bodo ta in druge cenene javne »finte« danes obrestovale?

Izziv upornika z razlogom in brez premora

Njegov glavni tekmec, sedemdesetletni levičarski laburistični vodja Jeremy Corbyn, ki je v politični areni že skoraj petdeset let in je bil vedno upornik z razlogom in upornik brez premora, ostaja resen in trezen. Zadnji del kampanje je neutrudno, na koncu v Londonu, volilce bojevito pozival, naj glasujejo za zmago laburistov, za upanje in za boljšo družbo za vse, ne samo za peščico. Današnje volitve ne bodo, kot si želi Johnson, samo obračun med zagovorniki in nasprotniki brexita, ampak tudi med desnico, ki je pod Johnsonom kljub njegovi smešnosti še bolj desno, kot je bila pred njim, in pod Corbynom prerojeno levico, ampak tudi med starejšimi in mladimi. Raziskave kažejo: mlajši ko so Britanci, večja je verjetnost, da bodo glasovali za Corbyna. Britanska mladina je najbolj proevropska v EU, a obenem najbolj nagnjena k abstinenci, vsaj volilni. Tokrat kaže, da ne bo tako.

Brez večinske zmage?

Izid volitev še daleč ni odločen v prid konservaticem, kot kažejo raziskave. Najmanjša prednost pred laburisti, ki jo kažejo, je 6 odstotkov, največja okoli 15 odstotkov. Laburisti so v zadnjih dveh tednih vztrajno zmanjševali zaostanek. Zato je bil Johnson včeraj zjutraj brexitski mlekar in dan prej voznik brexitskega buldožerja. Izid volitev ni odvisen samo od brexitskega stališča, ampak od marsičesa drugega. Od tega, ali bodo mladi Britanci tokrat premagali pregovorno ignoriranje volitev (kaže, da bodo) in volilne udeležbe. Od tega, kako se je prijela z dokazi okrepljena trditev laburistov, da bi bilo brezplačno državno zdravstvo pod konservativci po brexitu ogroženo zaradi privatizacijskega apetita konservativcev in ameriških farmacevtskih orjakov. Od tega, komu od političnih Božičkov z zvrhanim košem obljub najbolj verjamejo. Od tega, ali bolj zaupajo resno neresnemu brexitskemu navdušencu Johnsonu, ki jih je v kampanji najbolj zabaval, ali resnemu domnevno brexitsko nevtralnemu Corbynu, ki obljublja nov brexitski sporazum pa tudi nov referendum, na katerem bi se Britanci še vedno lahko odločili za to, da ostanejo v EU. Od tega, kako se bodo odrezali liberalni demokrati, ki hočejo preklicati brexit.