Hrvaški državljani bodo 22. decembra lahko izbirali predsednika ali predsednico države izmed enajstih kandidatov. Hrvaška volilna komisija je namreč danes potrdila, da je toliko kandidatom, med katerimi je osem moških in tri ženske, uspelo v za to določenem roku zbrati 10.000 podpisov hrvaških volicev, kar je prag za uradno predsedniško kandidaturo. Drugi potencialni kandidati, med katerimi so bili tudi nekateri opozicijski saborski poslanci, pa tudi ena znanih hrvaških starlet (Ava Karabatić), niso zbrali dovolj podpisov.

Enajst je veliko število, ni pa rekordno – to je bilo na predsedniških volitvah leta 2004, ko je bilo kandidatov trinajst. Najmanj pa jih je bilo na zadnjih volitvah leta 2014, in sicer štirje – takrat so Hrvati tudi prvič izvolili predsednico, Kolindo Grabar - Kitarović.

Uradna predvolilna kampanja se je začela danes in bo potekala do polnoči 20. decembra, ko se bo začel volilni molk. Vsak kandidat lahko za kampanjo porabi največ osem milijonov kun (dober milijon evrov).

Neljube prigode predsednice

Največ podpisov je volilni komisiji prinesla Grabar-Kitarovićeva, ki glavno politično podporo črpa iz vrha vladajoče stranke HDZ, vključno s premierjem Andrejem Plenkovićem, ter iz stranke zagrebškega župana Milana Bandića, ki je ključna za večinsko podporo hrvaški vladi v saboru. Grabar-Kitarovićeva je predala 231.000 podpisov, kar je približno 100.000 manj kot pred petimi leti. Manj podpisov je tudi posledica dejstva, da hrvaška predsednica ne uživa več enotne podpore med sicer discipliniranimi člani in volilci HDZ. Neimenovani viri iz vrha stranke so tako večkrat ocenili, da predstavlja sramoto zaradi svojega obnašanja. Eden takšnih dogodkov je bil avgusta letos med praznovanjem obletnice operacije Nevihta v Kninu, ko naj bi bila precej vinjena. Neprijetno presenečenje za nekatere vidne člane HDZ je bila tudi njena ponedeljkova izjava, da bo nesla pecivo Bandiću, če bo končal v zaporu zaradi katere izmed več vloženih obtožnic proti njemu. Izjavo je spremljal plaz kritik in posmehovanj. Celo premier Plenković ni imel kaj povedati v obrambo svoje kandidatke, razen da se je predsednica države šalila.

Grabar-Kitarovićevi so še prej obrnili hrbet tudi mnogi konservativni in skrajno desničarski volilci, ki so nezadovoljni s približevanjem predsednice države Plenkoviću in njegovim desnosredinskim politikam, kot je bila ratifikacija carigrajske konvencije.

Miroslav Škoro kot pribežališče za nezadovoljne

Večina tistih, ki so dvignili roke od Grabar-Kitarovićeve, kaže naklonjenost neodvisnem kandidatu, pevcu in podjetniku Miroslavu Škoru, ki je tudi sam nekoč bil saborski poslanec HDZ in hrvaški konzul na Madžarskem. Škoro je najresnejši tekmec Grabar-Kitarovićevi na desnici in skrajnji desnici, tudi znotraj HDZ. Na Hrvaškem kroži šala, da imajo predsednico države, ki si želi biti pevka, in pevca, ki si želi biti predsednik.

Čeprav podpora Grabar-Kitarovićevi v javnomnenjskih raziskavah pada, pa ji ankete ob začetku predvolilne kampanje napovedujejo nov petletni mandat na Pantovčaku, ne glede na nasprotnika v drugem krogu, ki bo predvidoma 5. januarja. Sodeč po dosedanjih raziskavah zmagovalca v prvem krogu ne bo.

Televizijsko soočenje še visi v zraku

Škoro poleg predsednice torej ni glavni kandidat za drugi krog, temveč je to nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović iz največje opozicijske stranke SDP, ki ima tudi podporo vrste levosredinskih in sredinskih strank. Omenjena trojica velja za glavne favorite, od preostalih pa jim je še najbližje neodvisni poslanec v evropskem parlamentu Mislav Kolakušić, ki lahko računa na protestne glasove, predvsem volilcev Živega zida in Mosta. Nihče izmed preostalih sedmih kandidatov v anketah ne dobi več kot štirih odstotkov podpore, vseh sedem skupaj manj kot 15 odstotkov.

Dosedanje dogajanje sicer še ni ponudilo resnih vsebin. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo v kampanji prevladovale ideološke razprave in tiste, ki podpihujejo emocije pri volivcih. Grabar-Kitarovićeva pa za zdaj še ni odgovorila na vrženi rokavici Milanovića in Škora, naj se pomerijo na predvolilnem televizijskem soočanju.