Hrvati so pompoznih izjav svoje predsednice, ki je pred petimi leti obljubljala, da bo iz Hrvaške naredila eno najbolj prosperitetnih držav na svetu, že vajeni. Zadnja pa po mnenju večine spada med njene največje cvetke. Kolinda Grabar Kitarović je, podžgana s predvolilno vnemo, ki bo vrhunec dosegla na nedeljskih volitvah, zatrdila, da bo poskrbela za nova delovna mesta, četudi pravijo, da to ni mogoče. »Ne potrebujemo sporov, prepirov in izgovorov. V novem mandatu bom naredila še več, odprla se bodo nova delovna mesta, ker sem sklenila dogovore z nekimi državami, da jim pošljemo Hrvate na usposabljanje, oni pa se bodo vrnili na Hrvaško, da bodo tu delali po internetu za neko drugo državo, na Hrvaškem pa bodo imeli 8000 evrov plače,« je napovedala med obiskom svojih podpornikov v Osijeku. »Pomislite, kaj to pomeni za naše mlade!« je retorično vzkliknila.

Dogovor z »nigerijskim princem«, laž ali resnica?

Javnost se ni vprašala, kaj to pomeni za mlade, ampak kaj izjava sploh pomeni, mediji so ugibali, ali je predsednica dokončno zblaznela, splet se je šalil, da je sklenila dogovor z »nigerijskim princem« oziroma padla na limanice spletnih goljufov, politični kolegi in nasprotniki pa so bili bolj ali manj prizanesljivi. Andrej Plenković, hrvaški premier in predsednik stranke HDZ, ki stoji za Grabar-Kitarovićevo, je izjavil, da nima komentarja, ker je vse pojasnila že sama, predsednik državnega zbora Goran Jandroković pa je zatrdil, da ji verjame: »Jasno je, da se je danes spremenil način dela, posebno mlajših generacij. Kolikor vem, je vse več tistih, ki delajo od doma in služijo bolje od tistih, ki hodijo v službo. Predsednica je v svojem mandatu ustvarila izredno dobre mednarodne stike. Imela je številne stike ne samo s politiki, ampak tudi s poslovneži, hrvaško diasporo. Verjamem, da je navezala takšne stike, ki lahko zagotovijo takšno delo.«

Še najmanj je bil milosten predsedniški kandidat Zoran Milanović, ki je poleg Miroslava Škore Kolindin najresnejši tekmec. »Zdaj bi bil lahko sarkastičen, a se bojim, da me bodo obsodili seksizma, ampak slika govori več kot besede. To, kar smo videli, govori zase,« je povedal za hrvaške medije. Nato je dodal: »Kar koli bom rekel, bo pregrobo. To preprosto ni program. In predsednik s programom ne sme zavajati javnosti, ker je to laž.« Škora si je ni privoščil, ker je na svoj račun prišel že med njenim govorom v Osijeku, kjer se je zapletla tudi z imenom svojih najljubših tamburašev, ki jih je poimenovala Zlati hrvaški tamburaši namesto Najboljši hrvaški tamburaši, potem pa tem tamburašem pripisala še pesem Zlatni dukati, ki jo je napisal prav Škora.

Pakt z Netanjahujem

Kolinda Grabar Kitarović se po svoji bombastični izjavi o plačah, ki jih bo prinesla mladim, ni pustila motiti, ampak je ponudila dodatno pojasnilo: »Vsak moj uradni obisk v tujini spremlja gospodarsko poslanstvo. Pogovarjala sem se s Kitajsko, Indijo in ZDA.« In še: »8000 evrov je povprečna plača IT-inženirja, to ni pretiravanje. V tem trenutku še ni vzpostavljena nova izraelska vlada, a z Benjaminom Netanjahujem sva se pogovarjala o tem, da bi nadarjeni ljudje iz Hrvaške šli na usposabljanje v Izrael, potem pa bi iz Hrvaške delali za Izrael.« Takšen dogovor, o katerem je doslej molčala, naj bi sklenila julija med svojim obiskom v Izraelu, kjer se je svojim gostiteljem vtisnila v spomin predvsem z izjavo za časnik Jerusalem Post, da je Bosna in Hercegovina izvor islamističnega terorizma.

V Izraelu menda res potrebujejo programerje in jih iščejo v državah, ki jih lahko ponudijo, vendar pa povprečna plača IT-strokovnjaka tam ni 8000 evrov, ampak manj kot 5000, zato so izjave Kolinde Grabar Kitarović, tudi če je z Netanjahujem sklenila nekakšen ustni dogovor, še vedno precej daleč od resnice.

Koliko glasov Kolinda Grabar Kitarović s takšnimi izjavami dobi ali izgubi, je težko izračunati, a ankete kažejo, da izgublja podporo. Nekateri krivdo delno pripisujejo tudi Milanu Bandiću oziroma njegovi podpori Kolindi Grabar Kitarović, kar sam zavrača kot nekaj deplasiranega in bedastega ter zatrjuje, da vsem prinaša več, kot drugi prinašajo njemu. Drugi pa menijo, da je bilo v kampanji Grabar-Kitarovićeve, ki so jo ovenčali še z vabilom na sobotno druženje v znamenju podpore predsednici in praznovanja božiča, na katerem so narobe zapisali njeno ime (Kolinda Grbar Kitarović), letos toliko napak, da si grob koplje kar sama.