Hrvaška volilna komisija je prejšnji teden uradno potrdila predsedniške kandidature enajstih oseb, ki bodo na volilnih glasovnicah v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev 22. decembra.

Ko je bilo jasno, kdo bodo uradni kandidati, je agencija Ipsos izvedla raziskavo med 1000 hrvaškimi državljani, ki so izrekli 27,4-odstotno podporo kandidatki vladajoče HDZ in sedanji predsednici Grabar-Kitarovićevi. Sledita ji kandidat SDP, bivši premier Milanović in neodvisni kandidat Škoro s 24 in 23 odstotki, je objavila komercialna televizija Nova TV v svoji redni mesečni raziskavi Crobarometar.

Grabar-Kitarovićeva že nekaj mesecev izgublja podporo volivcev, ki je bila tudi deset odstotnih točk pred Milanovićem. Bivši premier je med prvo decembrsko raziskavo nekoliko okrepil svojo priljubljenost med anketiranci v primerjavi s podobno novembrsko raziskavo, medtem ko je največji skok s približno sedmimi odstotnimi točkami v primerjavi z novembrom zabeležil Škoro, ki uživa podporo konservativnih in skrajnih desničarskih hrvaških krogov.

Raziskava je tudi prvič pokazala, da bi Grabar-Kitarovićeva izgubila v drugem krogu, če bi se pomerila s Škorom. Prav tako je anketa potrdila, da bo Milanović poraženec v drugem krogu, ne glede na to, ali se bodo volivci odločali med njim in Grabar-Kitarovićevo ali med njim in Škorom. Rezultat naj bi bi bil tesnejši, če bi se v drugem krogu pomeril z Grabar-Kitarovićevo.

Prvi trije kandidati so znotraj statistične napake, ki znaša +/- 3,1 odstotka, kar pomeni, da lahko dogodki v naslednjih dveh tednih privedejo do sprememb v vrstnem redu prvih treh, ocenjuje Nova TV. Dodaja, da je pričakovati boj za vsak glas.

Najbližji zasledovalec za favoriti prvega kroga je hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu Mislav Kolakušić, ki ima 8,2-odstotno podporo. Nekaj manj kot dva odstotka ima saborski poslanec Ivan Pernar, ki je po odhodu iz stranke Živi zid ustanovil politično stranko z lastnim imenom.

Preostalih šest predsedniških kandidatov, med katerimi sta dve ženski, je pod dvema odstotkoma. Med anketiranci je bilo tudi osem odstotkov neodločenih volivcev.