Še pred dvema mesecema je kazalo, da hrvaški predsednici Kolindi Grabar - Kitarović nič in nihče ne more preprečiti, da bi na volitvah čez deset dni suvereno vstopila vsaj v drugi krog, če bi ji morda zmanjkalo nekaj odstotkov za zmago že v prvem krogu. Javnomnenjska anketa, ki jo je za televizijo RTL opravila agencija Promocija plus, pa je pokazala, da bodo hrvaški volilci skoraj zagotovo morali še enkrat na volišča, saj naj ne bi nobeden od 11 kandidatov presegel 50 odstotkov. Daleč pred vsemi so aktualna predsednica Grabar-Kitarovićeva, kandidatka HDZ, nekdanji premier iz vrst SDP Zoran Milanović, ki se je za nekaj let celo umaknil iz politike, in Miroslav Škoro, pevec slavonskih narodno-zabavnih pesmi, a tudi bivši poslanec in celo diplomat, ki se je razšel s HDZ.

Trojica se giblje v okviru statistične napake

Ker pa so razlike med tremi kandidati v okviru statistične napake, je težko napovedati, katera dva se bosta soočila v drugem krogu. Javnomnenjska raziskava je pokazala, da Grabar-Kitarovićevo podpira 26,8 odstotka volilcev, Milanovića 25,4, Škora pa 21 odstotkov. Sedanjo predsednico lahko skrbi, da ji že tri mesece pada podpora. Milanović je več ali manj pri enakih odstotkih, Škoru pa je v zadnjem mesecu podpora zrasla za več kot 4 odstotke.

Hrvaška predsednica je v predsedniško tekmo vstopila izjemno samozavestno, kot nekakšna ljubljenka vseh Hrvatov, kar naj bi si priborila z vsenavzočnostjo, »ljudskostjo«, izpolnjeno s številnimi pevskimi vložki doma in v tujini (tudi spornimi glede vsebine pesmi), in z vpletanjem v zadeve, ki po ustavi ne sodijo v njene pristojnosti, a je to po njenem mnenju tisto, kar ljudje pričakujejo od svojega državnega poglavarja.

Privoščila pa si je nekaj spodrsljajev, ki sta jih nasprotnika s pridom izkoristila. Že slovitima izjavama, da je zapela pesem, ki je bila v Jugoslaviji prepovedana zaradi izražanja hrvaškega domoljubja, v resnici pa je pesem nastala v samostojni Hrvaški, in da je kot otrok v Jugoslaviji trpela, ker sta bili v trgovini na voljo samo dve vrsti jogurta (kar ni res), je pred dnevi dodala novo. Da je svoja otroka »edukativno« peljala v Vukovar takoj po mirni reintegraciji mesta, kar je nemogoče, saj sta se rodila po tem dogodku. Odločitev, da se ne udeleži televizijskega soočenja predsedniških kandidatov, pa je prav gotovo prispevala k padcu njene priljubljenosti. Medtem pa mora njen prvi zasledovalec, Zoran Milanović, poslušati očitke konkurentov, da je pred petimi leti javno dejal, da ne bo nikoli predsednik države, »ki sicer ne sme lagati, ni pa mu vedno treba povedati resnice«. Tudi njegova aroganca v vlogi premierja mu prav gotovo ne dviga ratinga pri volilcih, ki niso iz vrst SDP, pa bi mu njihovi glasovi prav prišli v morebitnem drugem krogu.

Škoro favorit, če se prebije v drugi krog

Miroslav Škoro, ki je bil sicer pred leti poslanec HDZ v saboru in generalni konzul v madžarskem Pecsu, ni toliko »umazan« s politiko kot konkurenta. Kot pevec priljubljenih slavonskih melodij je ljubljenec številnih Hrvatov; uspelo se mu je uveljaviti kot »pravi Hrvat«, domoljub, človek iz ljudstva, pripadnik večine, čeprav mnogi ne vedo (ali nočejo vedeti), da je izjemno bogat. Je lastnik, sam ali skupaj z družinskimi člani, vrste nepremičnin in (so)lastnik številnih podjetij. Nasprotniki mu očitajo, da je v začetku kampanje izjavil, da je treba »ukiniti politične elite, ki so obogatele in se odtujile od ljudstva«. Toda Škoro ni samo popevkar, je tudi visokoizobražen: je gradbeni inženir, študiral je tudi v ZDA, bil eden prvih udeležencev prve diplomatske šole pri hrvaškem zunanjem ministrstvu in konzul v Pecsu. Zamerijo pa mu, da je obrnil hrbet HDZ in bolj krade glasove sedanji predsednici kot Milanoviću.

Zanimiv je mogoč razplet v drugem krogu glede na to, kdo se bo vanj uvrstil. Če to uspe trenutno tretjeuvrščenemu Škoru, bo on novi hrvaški predsednik, saj bi po anketah porazil oba nasprotnika. V soočenju Milanovića in Grabar-Kitarovićeve pa bi zmagala slednja.