Zlato žogo, ki je najprestižnejša nagrada za posameznika v nogometu, od leta 1956 podeljuje francoska revija France Football. Andrej Stare je del zgodbe že od leta 1991 in kot je povedal v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo, je zanj to velika čast, predvsem pa povsem osebni pogled na nogomet. Pri njegovem letošnjem glasovanju je prišlo do napake. Kot je zatrdil, je Lionela Messija postavil na tretje mesto, v rezultatih glasovanja pa so pod njegovim imenom zapisani - Mbappe, Cristiano Ronaldo, Hazard, Lewandowski in Van Dijk.

»Vodji oddelka za zlato žogo pri France Football sem že sporočil, da je prišlo do napake. Na tretje mesto sem postavil Lionela Messija in ne Hazarda,« je uvodoma dejal Andrej Stare in nadaljeval: "Mene je v letu 2019 navdušil predvsem Mbappe, seveda pa nikakor nisem mogel mimo dosežkov Cristiana Ronalda in Messija. Slednji je imel odličen jesenski del sezone, medtem ko spomladi ni blestel. Na južnoameriškem prvenstvu je edino, kar je naredil, velik škandal. Kar se tiče Ronalda, je moje mnenje, da se njegov čas počasi končuje. Resda je osvojil ligo narodov, kaj več pa mu ni uspelo.«

Za nagrado zlata žoga glasujejo novinarji iz celega sveta. Letos se je glasovanja udeležilo 176 predstavnikov medijev, zanimivo pa, da le devet od teh Messija ni uvrstilo med pet najboljših. Gre za novinarje iz Butana, Cipra, Slonokoščene obale, Kameruna, Salvadorja, Gvatemale, Združenih arabskih emiratov, Hrvaške in Šrilanke. Prav slednja je najbolj izstopala z izborom. Njen novinar je na prvo mesto postavil člana Liverpoola Trenta Alexander-Arnolda, na drugo še enega člana evropskih prvakov Pierre-Emericka Aubameyanga, na tretje Antoina Griezmanna ter nato še Roberta Lewandowskega in vratarja Marc-Andrea ter Stegena.

Lionel Messi je v glasovanju prehitel Liverpoolovega nogometaša Virgila van Dijka in Juventusovega Cristiana Ronalda, ki ostaja pri petih zlatih žogah. Priznanje je prvič osvojil 2009, nato pa še v letih 2010, 2011, 2012 in 2015. Po tri tovrstna priznanja imajo Francoz Michel Platini ter Nizozemca Johan Cruyff in Marco van Basten. Sicer so doslej največ zlatih žog pobrali Nemci, Nizozemci in Portugalci (7), med klubi pa je Barcelona (12) zdaj prehitela Real Madrid.