Z minimalno prvenstveno zmago proti enemu največjih tekmecev za naslov državnega prvaka Atleticu iz Madrida je Barcelona uspešno zaznamovala 120-letnico delovanja. Predstava katalonskega nogometnega velikana v španski prestolnici je bila kot že nič kolikokrat v letošnji sezoni daleč od navdušujoče, a ob razpoloženem vratarju Marc-Andreju ter Stegnu in razigranem Lionelu Messiju dovolj dobra, da so ekipi trenerja Diega Simeoneja zadali še tretji poraz na zadnjih petih obračunih in jo pahnili na šesto mesto. Za argentinskega stratega na klopi Atletica ostaja Barcelona še naprej velika uganka, saj je v prvenstvu še vedno ni premagal. Na 16 tekmah je izgubil že desetkrat, še šestkrat pa remiziral.

Žvižgi za Antoina Griezmanna

Ni presenečenje, da je zmago gostom zopet prinesel prav Messi, ki je slovenskega reprezentanta v vratih domače ekipe Jana Oblaka premagal v 86. minuti. To je bil že 25 zadetek nogometnega zvezdnika proti Madridčanom na 27 prvenstvenih tekmah, več (29) jih je zabil zgolj še Sevilli. »Seveda smo zaradi poraza razočarani, saj smo igrali dobro in si ustvarili kar nekaj priložnosti za zadetek. A ko je na igrišču Messi, lahko počne, kar želi, in to z izjemno lahkoto. Tudi ter Stegen je imel nekaj pomembnih obramb, a zame je Messi tisti, ki je naredil razliko in dokazal, zakaj je najboljši,« je po tekmi glavnega zvezdnika nasprotnega moštva pohvalil vezist Atletica Saul Niguez. Petindvajsetletnik je s soigralci gol prejel že na sedmi tekmi zapored, kar se španskemu velikanu od prihoda Simeoneja še ni primerilo.

Prvič, odkar je poleti za 130 milijonov evrov prestopil v Barcelono, se je proti svojemu nekdanjemu moštvu pomeril Antoine Griezmann. Francoz je v petih letih igranja za Atletico na 257 tekmah zanj dosegel 133 golov, a je bil na stadionu Wanda Metropolitano deležen vse prej kot toplega sprejema navijačev. Ti mu niso oprostili odhoda v Katalonijo in so ga na tribunah pričakali z glasnimi žvižgi ter transparentom, na katerem je bilo zapisano: »Želel si si ustvariti ime, a si pozabil biti človek.« Prizanesli niso niti njegovi plaketi ob stadionu, na katero so odvrgli pločevinke piva in plišaste podgane. »S čustvenega vidika je bila to zanj zelo težka tekma. Publika mu je žvižgala, a se je boril in pomagal ekipi,« je bil s prispevkom napadalca zadovoljen trener Barcelone Ernesto Valverde.

Nov spodrsljaj Bayerna in Manchester Cityja

Še tretji prvenstveni poraz in prvega pod začasnim trenerjem Hansijem Flickom je v Nemčiji vpisal Bayern München. Zadal jim ga je Bayer Leverkusen, ki je bil boljši z 2:1 in se veselil prve zmage na Allianz Areni po oktobru 2012. Nemški prvaki so imeli v dvoboju 75-odstotno posest žoge, proti vratom so sprožili 24 strelov in zadeli tri vratnice, po neuspehu pa nazadovali na četrto mesto in povečali zaostanek za prvouvrščeno Borussio Mönchengladbach na štiri točke. Bavarci so močno pogrešali prispevek svojega prvega strelca Roberta Lewandowskega, ki je sredi minulega tedna v ligi prvakov Crveni zvezdi zabil štiri gole, tokrat pa še drugo prvenstveno tekmo zapored ostal brez vpisanega zadetka v svojo statistiko. Poljski reprezentant sicer proti lekarnarjem pogosto zataji, saj se je med strelce vpisal le na treh od 16 tekem z njimi.

Prvenstvo se ne odvija po načrtih niti za branilca angleškega naslova Manchester City. Ta po remiju proti Newcastlu (2:2) za vodilnim Liverpoolom zdaj zaostaja že za enajst točk, v štirinajstih krogih pa je tekmecem prepustil 13 točk. Meščanom položaj, v katerem so se znašli, sicer ni tuj, saj so bili v podobni situaciji že lani, ko je imel Liverpool 10 točk prednosti, na koncu pa so svoj šesti naslov osvojili s točko prednosti pred evropskimi klubskimi prvaki.