Norvežanke so prišle v Kumamoto kot glavne favoritinje za zlato kolajno, s katero bi svojo zbirko najžlahtnejših odličij na velikih tekmovanjih še dodatno obogatile. V zadnjih dvajsetih letih se lahko namreč pohvalijo s kar sedmimi naslovi evropskih prvakinj, tremi naslovi svetovnih in dvema olimpijskih prvakinj, poleg tega pa imajo z EP, SP in OI še neverjetnih devet srebrnih in šest bronastih odličij.

Slovenke so se do danes z Norveško na EP in SP pomerile sedemkrat in prav tolikokrat izgubile, na Japonskem pa so si priigrale še osmi poraz. A prvi polčas ni obetal tako visokega poraza, izenačenega tretjega najvišjega v zgodovini (pred tem dvakrat minus 23 na EP 2004 in 2006), kajti slovenska ekipa je predvsem po zaslugi Ane Gros, ki je do odhoda na odmor dosegla kar osem golov, trikrat vodila za tri (6:3, 7:4, 8:5), po vodstvu z 11:9 pa so Norvežanke v končnici tega dela igre naredile delni izid 4:1. Drugi polčas je bil za Slovenijo kot nočna mora, saj je v slabih 14 minutah dosegla le dva gola, Skandinavke pa so jih trikrat po pet zapored in drugih trideset minut dobile s kar 23:8. O premoči dovolj pove podatek, da so imele kar 69-odstotno učinkovitost pri strelih na gol, Slovenke pa le 43-odstotno.

»Končna razlika je previsoka, a smo po zelo dolgem času z Norveško igrali enakovredno kar 40 minut. Ko sem uvidel, da bomo težko dosegli kakšno točko, sem iz igre poklical vse glavne igralke. Priložnost sem dal mlajših dekletom, ki pa so jo zelo slabo izkoristila,« je ocenil selektor Uroš Bregar. Njegove izbranke že jutri ob 10. uri po slovenskem času, manj kot 20 ur po tekmi z Norveško, čaka Angola: »S to tekmo se za nas SP pravzaprav šele začenja, saj smo se doslej pomerili le z dvema favoritoma. Angolke so neugodne, a jih dobro poznamo. Če želimo napredovati v drugi krog, si spodrsljaja seveda ne smemo privoščiti.«

Skupina A, 2. krog: Slovenija – Norveška 20:36 (12:13), Srbija – Kuba 46:27 (25:11), Nizozemska – Angola 35:28 (17:12), trenutni vrstni red: Norveška in Srbija po 4, Nizozemska in Slovenija po 2, Angola in Kuba po 0.