Telekom Slovenije je naročnike televizijskih paketov obvestil o ukinitvi vseh treh programov televizije Šport TV, ki ima pravice za prenose privlačnih športnih tekmovanj. Poteza je v javnosti naletela na buren odziv naročnikov, ki se sprašujejo, ali bodo odslej plačevali nižje položnice.

Koliko časa bo trajala zatemnitev?

V Telekomu Slovenije so javnosti pojasnili, da »se cene programskih pravic na trgu v zadnjem obdobju izrazito povečujejo«, zato se pogajajo z vsakim ponudnikom posebej. »Nekateri ponudniki programskih pravic pri tem postavljajo pogoje, ki odstopajo od ekonomske upravičenosti,« so dodali. Ob naših dodatnih vprašanjih o ukinitvi vseh treh programov Šport TV so zapisali, da so se z omenjeno televizijo začeli pogajati že nekaj mesecev pred iztekom pravic, vendar so finančni pogoji v konkretnem primeru za Telekom Slovenije previsoki. Neuradno gre celo za dvakratno povišanje ponudbe. »Podrobnosti glede višine zahtevanega zneska zaradi varovanja poslovne skrivnosti ne moremo razkriti, lahko pa povemo, da bi morali v primeru sprejetja ponudbe Šport TV zvišati cene svojih paketov, česar pa v dobro svojih naročnikov ne želimo. S ponudnikom se bomo pogajali tudi v prihodnje in si prizadevali za pogoje, ki bodo v prid naročnikom naše televizije. Naročnina zaradi umika programov ne bo nižja, saj uporabnikom zagotavljamo pestro programsko shemo, med drugim lahko najaktualnejše športne dogodke spremljajo prek osemnajstih športnih programov.«

Šport TV medtem obžaluje, da jim s Telekomom Slovenije ni uspelo skleniti dogovora o nadaljnji distribuciji programov. Zapisali so, da je njihova ponudba enaka za vse operaterje, na naša dodatna vprašanja pa niso hoteli odgovoriti. Telekom Slovenije svoje naročnike obvešča, da imajo do zadnjega dne v tem koledarskem letu zakonsko pravico do odstopa od naročniške pogodbe brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni, če se s spremembami ne strinjajo. Spomnimo, da je Telekom Slovenije pred štirimi leti zaradi podobnih nesoglasij izklopil vse programe športne televizije Sport klub. Zatemnitev je – prav tako ob negodovanju naročnikov – trajala tri mesece.

Odslej brez Ronalda, Iličića, Gajserja, Kopitarja, Celjanov…

Šport TV se je na slovenskem trgu pred leti predstavil kot prva in tedaj vodilna športna televizija. Med najbolj izpostavljenimi športnimi ponudbami je italijansko prvenstvo v nogometu, v katerem v dresu Juventusa nastopa eden najboljših nogometašev na svetu in dobitnik petih zlatih žog Cristiano Ronaldo. Italijanska liga je za slovenske ljubitelje športa mamljiva tudi zaradi širokega kroga slovenskih reprezentantov v tem tekmovanju. Za Atalanto denimo igra Josip Iličić, za Inter brani Samir Handanović, za Spal igra Jasmin Kurtić, za Lecce nastopa Žan Majer, v Cagliariju je Valter Birsa. Šport TV ima prav tako pravice za prenose tekem francoskega prvenstva v nogometu, v katerem Rene Krhin brani barve Nantesa, trener Luka Elsner pa službuje v Amiensu. Telekomovi uporabniki bodo odslej prav tako ostali brez prenosov hrvaške lige, v kateri Rijeko vodi slovenski trener Simon Rožman.

Prav v teh dneh na Japonskem s slovensko udeležbo poteka svetovno prvenstvo v rokometu za ženske, ki ga prenašajo na Šport TV. Komercialna športna televizija ima prav tako v lasti pravice za prenose rokometne lige prvakov, v kateri nastopajo rokometaši Celja Pivovarne Laško. Telekomovi naročniki prav tako ne bodo več spremljali motokrosista Tima Gajserja, ki je v letošnji sezoni postal svetovni prvak v razredu MXGP. Šport TV med drugim ponuja ogled tekem severnoameriške lige NHL, v kateri za Los Angeles že več kot desetletje nastopa Anže Kopitar, omeniti pa velja tudi prenose tekem španskega košarkarskega prvenstva in številne magazinske športne oddaje.