Kubanke so na svojem četrtem SP (pred tem v letih 1999, 2011, 2015) na Japonskem izgubile uvodne tri tekme s povprečno razliko 26 golov: proti Norveški s 16:47, proti Srbiji s 27:46 in proti Nizozemski s 23:51. Nastop v Kumamotu so si priigrale kot letošnje prvakinje Severne Amerike, potem ko so junija v finalu v Mehiki premagale Portoriko s 27:24. Včeraj so v prvem polčasu zelo namučile Slovenke, ki so njihov odpor strle šele v nadaljevanju in jih na koncu prvega medsebojnega dvoboja v zgodovini svetovnih prvenstev ugnale s plus trinajst (39:26).

Slovenske rokometašice so bile očitno še v šoku zaradi nepričakovanega poraza proti Angoli v prejšnjem krogu, zato so tekmo prvi polčas igrale v velikem krču. Po solidnem začetku so pobudo prevzele Kubanke in si do dvajsete minute štirikrat priigrale dva gola prednosti. Ekipa selektorja Uroša Bregarja se je prebudila šele v končnici prvega polčasa z delnim izidom 7:3, od skupno 17 golov Slovenije do odmora pa sta jih skupaj kar 13 dosegli Ana Gros (7) in Tjaša Stanko (6). V drugem polčasu so Slovenke postavile stvari na svoje mesto, tekma pa je bila odločena, ko so po vodstvu s 23:19 v petih minutah naredile delni izid 5:0, ta del igre dobile z 22:11 in na letošnjem SP drugič zmagale.

Selektor Bregar je ocenil, da njegove igralke niso podcenjevale Kubank, po slabem prvem polčasu so se v garderobi pogovorili, kako naprej, igralke pa so na igrišču teorijo spremenile tudi v prakso. Reprezentantka Nina Zulić je k zmagi prispevala šest golov iz devetih poskusov: »Tekma proti Kubi je bila polna presenečenj in hitre igre. V prvem polčasu smo tekmicam dopustile, da so nam vsilile svoj ritem igre, v nadaljevanju smo le pokazale našo pravo igro in visoko zmagale.« Danes čaka Slovenijo v boju za uvrstitev v drugi del tekmovanja odločilna tekma s Srbijo, ki je včeraj s kar 13 goli razlike izgubila proti Nizozemski (23:36). Zmaga bi Sloveniji zagotovila uvrstitev med dvanajst najboljših na svetu (selektor Bregar vlogo favoritinj prepušča Srbkinjam), poraz pa bi pomenil igranje v tolažilnem predsedniškem pokalu od 13. do 24. mesta. »Z visoko zmago proti Kubi smo si nekoliko dvignile samozavest. Proti Srbiji gremo seveda brezkompromisno po zmago,« odločno napoveduje Krimova igralka Nina Zulić.

Skupina A, četrti krog: Slovenija – Kuba 39:26 (17:15), Nizozemska – Srbija 36:23 (20:12), Norveška – Angola 30:24 (13:12).