Slovenke so si z nepričakovanim porazom proti prvakinjam Afrike še dodatno otežile boj za vsaj tretje mesto v skupini, ki še kot zadnje pelje v drugi del tekmovanja. Po jutrišnjem prostem dnevu se bodo v četrtek pomerile s Kubo, najslabšo reprezentanco v skupini A, v zadnjem krogu prvega dela pa jih v petek (obe ob 7. uri po slovenskem času) čaka odločilna tekma s Srbijo.

V zgodovini SP sta se Slovenija in Angola do danes pomerili dvakrat, izid v zmagah pa je 1:1 – v Rusiji 2005 so Afričanke zmagale z 28:27, v Nemčiji 2017 Evropejke z 32:25. V angolski reprezentanci sta slovenskim ljubiteljem rokometa najbolj znani igralki Magda Cazanga in Azenaide Carlos, nesojeni članici Krima, ki sta danes skupaj dosegli deset golov. Marca lani sta že podpisali predpogodbi s Krimom z veljavnostjo za sezono 2018/19, a se v Ljubljani nikoli nista pojavili. Pozneje se je izkazalo, da nista bili prosti igralki brez odškodnine, kot je trdil njun agent, saj sta imeli veljavni pogodbi z najboljšim angolskim klubom Atletico Petroleos iz glavnega mesta Luande. Krim ju je prijavil mednarodni zvezi IHF, ki ju je zaradi dvojne veljavne pogodbe kaznovala le z enomesečno prepovedjo igranja in skupno kaznijo 5000 dolarjev.

Na današnji tekmi v Kumamotu so se Angolke po dveh začetnih porazih proti Srbiji (25:32) in Nizozemski (28:35) veselile premierne zmage na letošnjem SP. Pot do nje so jim v zelo veliki meri olajšale kar Slovenke same, ki so v drugem polčasu poskrbele za klasičen razpad svojega sistema igre. Rezultatski stik z Angolkami, pri katerih nobena od 16 reprezentantk ne igra v tujini, ampak vse v domači ligi, so držale zgolj do izida 7:7 v 17. minuti, že sedem minut kasneje pa so prvič zaostajale za štiri (9:13). Zadnji žarek upanja za Slovenijo je posijal na začetku drugega polčasa pri zaostanku s 16:19. A v dobrih petnajstih minutah so Afričanke, ki jih kot selektor vodi Danec Morten Soubak (na SP 2013 v Srbiji je kot selektor Brazilije presenetljivo postal svetovni prvak), naredile delni izid kar 11:2 in si prvič priigrale rekordno prednost dvanajstih golov (31:19).

Po dveh uvodnih tekmah proti favoriziranim Nizozemkam in Norvežankam so bile Slovenke proti Angoli prvič na tem SP v vlogi papirnatega favorita in pod imperativom uspeha. A očitno je bilo to zanje preveliko breme, po porazu pa je selektor Uroš Bregar dejal: »Tekmo smo začeli izjemno živčno in nismo izkoristili nekaj lepih priložnosti. Organizacija igre je bila porazna. Njihova vratarka je zbrala 13 obramb, ob tem pa smo še 11 žog vrgli mimo vrat. Realizacija je bila zelo slaba, nismo se držali sistema. Pritisk pomembnosti tekme je očitno naredil svoje, saj bi bili z zmago že skoraj uvrščeni v drugi del, zdaj pa si bomo morali kožo reševati proti Kubi in Srbiji.«

Polona Barič je dosegla pet golov iz sedmih poskusov in je bila z 71-odstotno uspešnostjo pri strelih krepko nad poraznim slovenskim povprečjem (manj kot 49 odstotkov, angolsko skoraj 64). »Tekmo smo začele zelo slabo. Igra nikakor ni stekla, Angolkam pa je v gol zletelo vse, kar so vrgle proti njemu. Celotno tekmo se nismo mogle pobrati, tekmice pa so letele po igrišču. Če zgrešiš toliko strelov, se je težko pobrati. A je končna razlika, glede na tekmice, ki so nam stale nasproti, občutno previsoka,« je ocenila Polona Barič.

Skupina A, 3. krog: Slovenija – Angola 24:33 (12:16), Nizozemska – Kuba 51:23 (22:11), Norveška – Srbija 28:25 (13:12).